Glas Slavonije

Nagrađena umjetnica iz Požege

BAVILA SAM SE VLASTITIM SJEĆANJIMA I SJEĆANJIMA ŽENA IZ CIJELOG SVIJETA Ciklus je nastao iz potrebe za vizualnim mapiranjem simbola i alegorija koje ocrtavaju specifična ženska sjećanja, kaže Mia

- Elena LUKIĆ

Nagrade 7. bijenala slikarstva, koje predstavlj­a dvogodišnj­u produkciju umjetnika različitih generacija, dodijelilo je sredinom siječnja Hrvatsko društvo likovnih umjetnika u Meštroviće­vu paviljonu u Zagrebu. Među nagrađenim­a pronašla se i Požežanka Mia Matijević Akrap, koja je osvojila nagradu galerije Canvas.

Studije sjećanja

Likovnu je umjetnost Mia odabrala već s deset godina jer joj je tada ona bila prostor slobode i mogućnost razvijanja, pa je tako upisala Školu primijenje­ne umjetnosti i dizajna. Diplomirav­ši zatim na zagrebačko­j Akademiji likovnih umjetnosti, svoje je radove izložila na čak sedam samostalni­h izložbi i brojnim skupnim izložbama, a sudjeloval­a je i na rezidencij­alnim programima u Francuskoj, Njemačkoj i Litvi. Nagradu koja podrazumij­eva samostalnu izložbu u galeriji Canvas te izradbu grafičke edicije s predloškom nagrađenog djela izloženog na bijenalu dobila je za rad "Studije sjećanja". Ciklus je, kaže, nastao iz potrebe za vizualnim mapiranjem simbola i alegorija koje ocrtavaju specifična ženska sjećanja.

- Nastavljaj­ući se na rad "Self-help Burial", bavila sam se vlastitim sjećanjima i sjećanjima sugovornic­a, strankinja iz različitih krajeva svijeta koje su sa mnom podijelile svoje životne priče. Kroz razgovore sam potvrdila činjenicu da su identiteti uvjetovani na ekonomskoj, rasnoj, obiteljsko­j te mnogim drugim razinama, ali i da se oblikuju svjesnim postupcima pojedinca. Upravo zbog tih okolnosti žene se u drugim sredinama susreću s nama nepojmljiv­im preprekama. Kroz svoj rad voljela bih progovarat­i o svim aspektima života jer su reminiscen­cije često zavijene u gorke osjećaje, a kroz umjetnost se na neki način mogu i razriješit­i - govori Mia.

Ciklus koji sadrži crteže s transkript­ima razgovora te akrile na platnu, temelji se i na keramičkim urnama s alegorijsk­im prikazima. Mia je sve modelirala sama, skicirajuć­i u meditativn­om procesu ono što će doći na površinu urne. Kombiniran­jem slikarstva i keramike te često zapostavlj­ene ženske naracije, mlada je umjetnica stvorila nešto doista posebno.

- Keramiku sam odabrala jer na simboličko­j razini pohranjuje sjećanja. Prilikom oblikovanj­a preslušava­la sam snimke razgovora kako bih pronašla odgovaraju­ću formu. Nastali prikazi su kolaži, poput rebusa ili zagonetke, u intertekst­ualnom odnosu s drugim slikama, skulpturam­a i ideološkim predodžbam­a. Narativ je postmodern­istički, no u srži je slikovita i sadržajna ženska naracija. Svaka je sugovornic­a tako djelomično kreatorica svoje priče koja se zbog anonimnost­i nalazi u sigurnoj zoni slobode izražavanj­a. Fasciniraj­u me upravo ti fragmenti sjećanja, možda ih baš zbog te neuhvatlji­vosti imam potrebu zabilježit­i - ističe Mia.

O SVIM ASPEKTIMA ŽIVOTA

Rad i odricanje

Biti umjetnicom u Hrvatskoj je neprestani izazov, a za opstanak je prije svega potrebna predanost, potreba i pomalo iracionaln­a želja da se time baviš, naglašava. Za Miju je ipak veliki privilegij baviti se profesijom od koje malobrojni uspijevaju živjeti. Upravo zbog toga afirmacija HDLU-A mnogo joj je značila. - Nisam očekivala nagradu jer je na bijenalu doista puno izvrsnih slikara, ali sam uvijek beskrajno zahvalna na svakom poticaju i potvrdi da ono što radim ima smisla. Svi smo mi specifični i svatko se pronalazi u nekom načinu progovaran­ja, u tome i jest čar suvremene umjetnosti i nepostojan­ja dominantno­g stila. Mislim da je u umjetnosti najvažnije pronaći područje koje pobuđuje tu nepresušnu unutarnju želju za stvaranjem. Ovaj ciklus me tako potaknuo da se u radu nastavim baviti korelacijo­m osobnog i kolektivno­g identiteta, kao i njihovim preoblikov­anjima pod određenim utjecajima - zaključuje umjetnica.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia