Glas Slavonije

Tržište usporava građevinar­aca u dalje veća nego u

Osim nedostatka radnika hrvatskim je tvrtkama prob

- Tomislav Prusina

Iako je građevinsk­i sektor u proteklom razdoblju bio izložen brojnim negativnim utjecajima, još uvijek zauzima značajno mjesto u gospodarst­vu Osječko-baranjske županije, u čijoj strukturi prihoda sudjeluje s oko 9,3 posto, podatak je koji je nedavno objavio predsjedni­k HGK-A Županijske komore Osijek Zoran Kovačević. Najveći izazovi su nedostatak kvalificir­ane radne snage i velik porast cijena građevnog materijala i proizvoda. Djelatnost­i u građevinar­stvu imale su prosječno 956 eura netoplaće.

Različite cijene

Cijena rada u građevinsk­om sektoru stalno raste, no i dalje imamo slučaj da dobri majstori, zidari, tesari, keramičari, električar­i... napuštaju Hrvatsku i odlaze u zemlje zapadne Europe. Najave da će rast vrijednost­i satnice rada u hrvatskoj građevini nagnati mnoge da se vrate iz Njemačke ili Irske, omiljenih destinacij­a naših "gastarbajt­era", malo su vjerojatne. Naime, još uvijek su zarade na istim poslovima u Njemačkoj znatno veće, a mnogi od onih koji kruh zarađuju u tuđini govore da im nije važna samo plaća nego i činjenica da imaju puno bolje uvjete rada i da su cijenjeni u okruženju u kojemu rade. Osječanin Vojko Savić, vlasnik je male tvrtke Lođa, osnovane 1995., koja nudi usluge zidarsko-tesarskih radova, termoizola­cije, hidroizola­cije, krovopokri­vačkih radova, spuštanja stropova, oblaganja zidova i stropova gipsanim pločama te su ovlašteni za ugradnju Velux prozora. Smatra kako je napokon došlo vrijeme da se poštuju obrtnici, dobri majstori i da ih se cijeni. "Poštujem ja i IT sektor, ali dolazi vrijeme kada onaj tko zna 'šrafci

Razgovaral­i smo i s Baranjcem koji već 20-ak godina u Njemačkoj obavlja keramičars­ke radove. “Radim u njemačkoj firmi, gdje sam jedini stranac, no gazda iznimno cijeni moj rad te imam i poseban status. Satnica mi je 19,80 eura neto i mjesečno zaradim oko 2600 eura. Živim u stanu od 32 četvorna metra koji je u vlasništvu gazdine obitelji, koji plaćam 275 eura mjesečno, a realna je cijena najma takvog stana oko 700 eura. Imam službeno vozilo već sedam godina, pravo na mjesec dana godišnjeg, a kako mi dvoje djece studira, dobijem još 250 eura po djetetu stipendije, doplatka, sve dok studiraju, odnosno do 27. godine”, govori naš sugovornik, koji je iznimno zadovoljan uvjetima rada i života u Njemačkoj, gdje, posluži li ga zdravlje, planira ostati do mirovine.

VRHUNSKIH MAJSTORA SVE JE MANJE POSVUDA

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia