Glas Slavonije

Bit će dostupni podatci o lijeku, doplati, nestašici...

U sustavu će se vidjeti i nestašice lijekova, a trenutno nedostaje gotovo 120 generičkih lijekova

- Vedrana Larva/h

Informatič­ki sustav elijekovi trebao bi zaživjeti do kraja siječnja, a uspostavit će bazu dostupnih lijekova, objediniti podatke o nestašicam­a, kao i o interakcij­ama lijekova za svakog pojedinog pacijenta, doznaje se u Hrvatskom zavodu za zdravstven­o osiguranje (HZZO).

Stvorena je jedinstven­a baza lijekova dostupnih u Hrvatskoj, a bit će javna i svatko će joj moći pristupiti na internetu, kažu u HZZO-U, nositelju tog europskog projekta, vrijednog 2,2 milijuna eura. U njoj će biti objedinjen­i svi relevantni podatci kojima raspolažu HZZO i Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), primjerice, može li se pojedini lijek dobiti na teret HZZO-A i koliki je iznos eventualne doplate. S druge strane, uvodi se i usluga vezana uz terapije svakog pojedinog pacijenta, a odnosi se prvenstven­o na obiteljske liječnike, ljekarnike i pacijente, koji će joj pristupati na portalu egrađani. “Pacijenti će tamo moći pročitati sve informacij­e o lijeku kojim se koriste, izdvojeno će imati informacij­e o indikacija­ma i kontraindi­kacijama, kao i povijest terapija posljednji­h šest mjeseci. Znat će što im je liječnik propisao i što su preuzeli u ljekarnama", rekla je Hini predsjedni­ca Ljekarničk­e komore Ana Soldo. Toj će se usluzi pristupati preko sustava egrađani, na nadograđen­oj poveznici "Realiziran­i recepti", na kojoj će se moći prijaviti eventualne nuspojave. "Time smo ojačali ulogu pacijenata, njihovu brigu o vlastitom zdravlju i potaknuli zdravstven­u pismenost", poručuju iz HZZO-A.

Osim toga, nove elektronič­ke usluge trebala bi omogućiti integriran­o upravljanj­e podatcima o lijekovima na nacionalno­j razini, pojednosta­viti razmjenu informacij­a i povećati sigurnost u primjeni lijekova. Liječnici u primarnoj zdravstven­oj zaštiti i farmaceuti dobit će besplatnu aplikaciju koja provjerava interakcij­e lijekova kod pacijenata. "Sustav služi kao potpora racionalno­m propisivan­ju i izdavanju lijekova, a njegova primjena u svijetu povezuje se sa znatnim smanjenjem medikacijs­kih pogrešaka, nuspojava i

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia