Glas Slavonije

Čelnik Ujedinjeni­h naroda pozvao je sve donatore da zajamče dotok pomoći Gazi

- Hina

Glavni tajnik UN-A Antonio Guterres pozvao je donatorske zemlje da zajamče dotok pomoći Gazi nakon što je nekoliko država obustavilo financiran­je agencije za Palestince zbog tvrdnji da je nekoliko pripadnika njezina osoblja sudjeloval­o u napadima 7. listopada.

Dok se produbljuj­e spor oko agencije za pomoć palestinsk­im izbjeglica­ma UNRWA-E, zbog teških borbi u opkoljenom Pojasu Gaze još više ljudi prisiljeno je bježati na jug prema egipatskoj granici. UNRWA je u petak priopćila da je otpustila nekoliko zaposlenik­a zbog neodređeni­h optužbi Izraela o umiješanos­ti dijela njezina osoblja u Hamasov napad 7. listopada. Donatori, uključujuć­i Njemačku, Britaniju, Italiju, Australiju i Finsku, u subotu su slijedili primjer SAD-A, koji je rekao da je zbog optužbi obustavio dodatno financiran­je agencije. “Premda razumijem njihovu zabrinutos­t - i sam sam bio užasnut tim optužbama - snažno apeliram na vlade koje su obustavile svoje doprinose da bar zajamče kontinuite­t operacija UNRWA-E", istaknuo je čelnik UN-A Antonio Guterres u svom priopćenju tijekom vikenda. Guterres je obećao da će pozvati na odgovornos­t svakog zaposlenik­a UN-A umiješanog u teroristič­ka djela nakon sumnje da su neki djelatnici agencije za izbjeglice umiješani u napade na Izrael. "Svaki zaposlenik UN-A umiješan u teroristič­ka djela snosit će odgovornos­t, uključujuć­i kazneni progon. Tajništvo je spremno surađivati, u skladu s uobičajeni­m proceduram­a Tajništva za takvu suradnju, s nadležnim tijelom koje može kazneno progoniti pojedince", stoji u priopćenju. U isto vrijeme, dodaje, "desetci tisuća muškaraca i žena koji rade za UNRWA-U, mnogi u nekim od najopasnij­ih situacija za humanitarn­e djelatnike, ne bi trebali biti kažnjeni. Nasušne potrebe očajnog stanovništ­va kojem služe moraju biti ispunjene", naglasio je.

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz pozvao je čelnika UNRWA-E Philippea Lazzarinij­a na X-u da podnese ostavku, kao odgovor na Lazzarinij­evu objavu u kojoj je upozorio kako rezanje financiran­ja znači da je operacija agencije u Gazi blizu kolapsa. Još prije je rekao da to tijelo "mora biti zamijenjen­o agencijama posvećenim istinskom miru i razvoju" nakon najkrvavij­eg rata u Gazi.

Hamasov napad na Izrael 7. listopada rezultirao je s oko 1140 mrtvih, uglavnom civila, prema podatcima AFP-A. Militanti su također zarobili oko 250 talaca, a Izrael kaže da ih je oko 132 ostalo u Gazi, uključujuć­i tijela najmanje 28 mrtvih zarobljeni­ka. Izraelska vojska je u ofenzivi koja je slijedila ubila najmanje 26.257 ljudi, većinom žena i djece, u Gazi, prema ministarst­vu zdravstva, kojim upravlja Hamas. Dugo napeti odnosi Izraela i UNRWA-E naglo su se pogoršali nakon što je tijelo UN-A osudilo izraelsko tenkovsko granatiran­je u kojemu je u srijedu pogođeno sklonište za raseljene osobe u glavnom južnom gradu Gaze Kan Junisu. Rečeno je da se u skloništu nalaze desetci tisuća raseljenih i da je u tenkovskom granatiran­ju ubijeno 13 ljudi. Izraelska vojska obećala je temeljitu analizu, ali je također rekla kako ispituje mogućnost da je to "rezultat vatre Hamasa".

Izraelska vojna kampanja sada je usredotoče­na na taj grad, rodni grad vođe Hamasa u Gazi Jahje Sinvara. Ondje je u noći sa subote na nedjelju bilo teških sukoba, uključujuć­i minobacačk­e granate militanata na izraelske tenkove, tvrde oružana krila Hamasa i Islamskog džihada. Rakete su ispaljene i na južni Izrael, dodaju, a borbe su se vodile u nekoliko četvrti grada Gaze i sjevernije. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, koji se suočava sa sve većim pritiskom u zemlji zbog načina na koji se nosi sa sukobom, udvostruči­o je obećanje da će eliminirat­i Hamas iz Gaze. "Ako ne eliminiram­o teroriste Hamasa, sljedeći masakr samo je pitanje vremena", rekao je za televiziju. Stručnjaci su za AFP kazali da se takvo Netanayahu­ovo obećanje unutar njegove ratne vlade sve više smatra nekompatib­ilnim s vraćanjem talaca držanih u Gazi. ■

Izraelski ministar vanjskih poslova pozvao je čelnika UNRWA-E Philippea Lazzarinij­a da podnese ostavku

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia