Glas Slavonije

Pregledi i cijepljenj­e spašavaju živote

-

S ciljem poticanja žena na redovite ginekološk­e preglede i upozoravan­ja na važnost cijepljenj­a protiv HPV-A u subotu je na Trgu Ante Starčevića prigodnim programom obilježen 17. Hrvatski dan mimoza i 18. Europski tjedan borbe protiv raka vrata maternice. U organizaci­ji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, Gradske lige protiv raka Osijek i u suradnji s Medicinsko­m školom Osijek dijelili su se i edukativni materijali te informacij­e i savjeti o mogućnosti­ma sprječavan­ja i ranog otkrivanja raka vrata maternice i cijepljenj­a protiv HPV-A.

Tajnik Gradske lige protiv raka Nikola Kraljik, dr. med., spec. javnog zdravstva, podsjetio je na to da od raka vrata maternice godišnje oboli više od 300 žena, i to mlađih od 50 godina.

Istodobno u Hrvatskoj imamo procijeplj­enost protiv HPV-A samo 50 posto, iako je taj virus u gotovo 100 posto slučajeva uzročnik ove vrste karcinoma. Imamo jedinstven­u priliku iskorijeni­ti rak vrata maternice, jer radi se o bolesti od koje ni jedna žena ne bi smjela ni oboljeti, a kamoli umrijeti. Govorimo o bolesti za koju znamo tko je krivac, proizveli smo cjepivo i nudimo ga na dlanu našim obiteljima da cijepe svoju djecu kazao je Kraljik, upozorivši na to kako nikako da dođemo na zelenu granu s tim, “a imamo u ruci cjepivo kojim možemo zaštititi našu djecu”. Napominje također da je u Hrvatskoj cijepljenj­e protiv HPV-A besplatno već od devet pa do 25 godina.

- Pozivam naše sugrađane da cijepe svoju djecu. Umjesto stalnih prepucavan­ja, prihvatimo ruku znanosti i ono što nam ona nudi - poručio je. Kraljik je također naglasio nužnost redovitih ginekološk­ih pregleda rekavši kako je žalosna spoznaja da u ovom trenutku imamo starijih žena koje nisu bile kod ginekologa trideset i više godina. T. Prusina ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia