Glas Slavonije

Lajoš: Žrtve holokausta ne smiju biti zaboravlje­ne

-

Izaslanstv­a Židovske općine Osijek, Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka u subotu su u Osijeku polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika "Majka i dijete" osječkoga kipara židovskog podrijetla Oscara Nemona obilježili 27. siječnja, Međunarodn­i dan sjećanja na žrtve holokausta.

Damir Lajoš, predsjedni­k Židovske zajednice Osijek, istaknuo je zašto je važno podsjećati na strahote holokausta. - Danas kada antisemiti­zam opet diže svoju glavu diljem Europe, očigledno je da nismo pretjerali s obilježava­njima svih sjećanja na holokaust - kazao je Lajoš dodajući kako je i prisjećanj­e važno danas jednako kao i prije 30 ili 40 godina. Također je izrazio vjeru da će čovječanst­vo u jednom trenutku prevazići potrebu za samounište­njem.

- Do tada mi ćemo i dalje dolaziti ovdje i podsjećati čovječanst­vo na strahote koje su ljudi proživjeli i za koje i danas kažemo - nikad više - poručio je Lajoš. Židovska općina Osijek pokriva tri županije - Osječko-baranjsku, Vukovarsko-srijemsku i Požeško-slavonsku - gdje živi oko 150 židova, a u samom Osijeku stotinjak.

Zamjenica gradonačel­nika Jasenka Crnković istaknula je kako je obilježen Dan sjećanja na holokaust i sve Židove koji su stradali u tom strašnom dobu.

Na nama je odraslima i cjelokupno­m društvu činiti sve što možemo kako bismo promicali ravnopravn­ost među svim ljudima neovisno o vjeri, rasi, boji kože ili spolnoj orijentaci­ji. Nadamo se da smo svi nešto naučili iz prošlosti - rekla je. Josip Miletić, zamjenik osječko-baranjskog župana, naglasio je da se prisjećaju svih žrtava holokausta, ali isto tako i svih žrtava iz Domovinsko­g rata.

- Njihovu žrtvu ne smijemo nikada zaboraviti i moramo voditi brigu o tome da se takvi zločini više nikada ne ponoveporu­čio je Miletić. T. Prusina ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia