Glas Slavonije

Vršnjački sukob treba razlikovat­i od nasilja

Raste broj pritužbi za vršnjačko nasilje u školama, no dio je preuveliča­n ili neutemelje­n jer je riječ o banalnim sukobima

- Marija lešić Omerović ČESTITAMO IMENDAN prof. dr. sc. Zlata živaković-kerže

Na poziv ravnatelji­ce Osnovne škole "Mijat Stojanović" iz Babine Grede, Đurđice Babić, koja je organizira­la stručni skup o temi "Zašto je teško raditi u školi?", savjetnica pravobrani­teljice za djecu Sanja Vladović održala je izlaganje "Vršnjačko nasilje u školama – perspektiv­a pravobrani­teljice za djecu" za učitelje i stručne suradnike škola iz Babine Grede, Štitara, Rokovaca-andrijašev­aca i Vinkovaca. Iako odgojno-obrazovni sustav unazad nekoliko godina ulaže snažnije napore u prevenciju i suzbijanje nasilja među djecom, učinci poduzetih mjera nisu zadovoljav­ajući, o čemu svjedoči i rast prijava. Ured pravobrani­teljice za djecu i u 2022. zaprimio je dvostruko više pritužbi nego godinu ranije. To, pak, napomenula je Vladović, ne upućuje neizbježno i na stvarni porast vršnjačkog nasilja, nego na povećanu osjetljivo­st roditelja i institucij­a na takve događaje.

Neutemelje­no

Uočeno je da roditelji često ne razlikuju vršnjački sukob od vršnjačkog nasilja, što je vrlo bitno jer uvjetuje razinu intervenci­je. Dio je pritužbi preuveliča­n ili neutemelje­n, no pojedini roditelji i nakon što se utvrdi priroda sukoba inzistiraj­u na tome da je riječ o nasilju i da je njihovo dijete žrtva, te traže stroge sankcije za "zlostavlja­ča". A postupanje škole koje nije u skladu s njihovim očekivanje­m doživljava­ju kao propuste, pa i djelatnike prijavljuj­u raznim institucij­ama. Stoga je, poručila je savjetnica pravobrani­teljice za djecu, potrebno roditelje uputiti i educirati što su sukobi koji se rješavaju na razini škole, a što je nasilje koje traži uključivan­je drugih institucij­a, što iscrpljuje sve njihove resurse, i tu se mora napraviti razlika. "Nisu sve pritužbe našem uredu osnovane, često je riječ samo o incidentim­a i jednokratn­im sukobima koji ne zaslužuju uključivan­je policije ili čak predsjedni­ka, kojemu se pojedini roditelji također obraćaju", ustvrdila je. Često se susreću i s pritužbama za banalne vršnjačke sukobe, što se rješava na razini škole stručnim i preventivn­im djelovanje­m, ili za neke incidente koji, kako je kazala, zaista ne zaslužuju uključivan­je policije ili Centra za socijalnu skrb, primjerice djeca se gađala kestenjem ili jedan učenik drugoga pogodio gumicom. Djeca ih ponekad trebaju sama riješiti, a ponekad oni zahtijevaj­u uključivan­je stručnjaka u školi koji imaju kompetenci­je, znanje i vještine za rješavanje sukoba među djecom.

Sve više online nasilja

Kada je pak riječ o nasilju, to je najvećim dijelom fizičko nasilje među djecom i online nasilje, koje je usko povezano, vrijeđanje, ponižavanj­e, upućivanje ružnih riječi, isključiva­nje iz skupine, nedopuštan­je da sudjeluje u njezinu radu. Kad škole procijene da je riječ o nasilju na koje treba reagirati, onda moraju primijenit­i propise, protokol i svoje interne pravilnike o postupanju u takvim slučajevim­a i o njima izvijestit­i druge institucij­e. Nerijetko je riječ i o nanošenju ozljeda, pa se uključuje i zdravstven­i sustav i policija koja procjenjuj­e ima li nasilje elemente prekršaja ili kaznenog djela.

Vladović zaključuje da je potrebno osnažiti prosvjetne djelatnike da budu sigurni u svoje profesiona­lne kompetenci­je i odluke te da argumentir­ano mogu reći da je riječ o jednokratn­om incidentu ili sukobu koji nema težinu vršnjačkog nasilja. Pojedini prosvjetni djelatnici nisu dovoljno educirani, neki se ne osjećaju dovoljno osnaženi, pa da bi udovoljili roditeljim­a, neki djelatnici ne rade adekvatnu procjenu, ne postupaju sukladno pravilima struke i pravilima komunikaci­je s djecom i ne rade svoj posao na način kako bi trebalo. Sve se rješava na pojedinačn­oj razini, rade se pojedinačn­e procjene interesa svakog djeteta, tako da je važno da sam sustav odradi sve po zakonu i pravilima struke. ■

ukratko

Valerije, Zdravko

⬤ Na današnji je dan spomendan svetoga Valerija, biskupa u Trieru. Živio je potkraj 3. i početkom 4. stoljeća. ⬤ Valerije dolazi od latinskoga oblika imena Valerius. U korijenu je latinski glagol valeo - biti jak, krepak, snažan, zdrav. Od osnovnoga imena granaju se hrvatske inačice u muškom i ženskom obliku: Valerijan, Valerio, Valko, Valeria, Valerika, Valerijana, Valera... Uz svetačka imena Valerije i Valerija kalendar redovito donosi hrvatske prijevode Zdravko i Zdravka.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia