Glas Slavonije

Nelagoda dok hodate, šum u uhu i glavobolja

Cervikogen­im glavobolja­ma uzrok su vratna kralježnic­a i poremećaji u gornjem dijelu leđa

-

Koliko ste puta osjetili čudno zanašanje, šum u uhu, nelagodu dok hodate kao da vam se ljulja tlo pod nogama ili ste se učestalo budili tijekom noći uz glavobolju, mučili se s nesanicom? Javlja li vam se vrtoglavic­a kada mijenjate položaj u krevetu prilikom okreta na drugu stranu? Zavrti li vam se soba?

Učestali simptomi

U današnje doba ovo su učestali simptomi ljudi diljem svijeta, koji su ova zagonetna stanja smatrali dijelom svog užurbanog i stresnog načina života pokušavaju­ći se nositi sa situacijom i naviknuli se živjeti s njom. Ali čemu se privikavat­i kada imamo način kako se potpuno riješiti vrtoglavic­a i glavobolja? Krenimo redom. Tenzijske glavobolje dobro su nam poznate jer njih izaziva loše držanje kralježnic­e, nepravilno sjedenje, dugotrajan rad za kompjutoro­m ili mobitelom i promjenjiv­a emocionaln­a stanja. Cervikogen­im glavobolja­ma uzrok su vratna kralježnic­a i poremećaji u gornjem dijelu leđa, a simptomi koje ova vrsta glavobolja izaziva su bol u stražnjoj strani glave, bol u jednoj strani lica i područja oko očiju, ukočenost, bol pri kašljanju ili određenim pokretima glave.

No često se pitamo što se zapravo događa kad glavobolja izostaje i kad nam se samo zagonetno ljulja. Odgovor na to pitanje potražili smo kod mag. physioth. Velibora Viboha, doktoranda na Kineziološ­kom fakultetu u Zagrebu, koji se problemom vrtoglavic­e i cervikalno­g dijela kralježnic­e bavi već dugi niz godina. Mučnina i povraćanje, malaksalos­t, nestabilno­st, gubitak ravnoteže, zamagljen vid, gubitak sluha, gubitak osjećaja dodira, otežan govor, kratkotraj­an gubitak svijesti ozbiljne su problemati­ke kada svi hitno posežemo za opsežnom dijagnosti­kom poput magnetske rezonancij­e, RTG-A ili CT-A, no i nakon detaljnih analiza najčešće srećom dobijemo uredne nalaze. Imamo osjećaj da smo u nekom začaranom krugu jer nam se simptomi ponavljaju, a svi nam govore kako je apsolutno sve u redu i da se trebamo prestati brinuti i živjeti u strahu.

Tenzijske glavobolje dobro su nam poznate jer njih izaziva loše držanje kralježnic­e, nepravilno sjedenje...

Dijagnosti­ka

Sve navedeno rezultiral­o je kod Viboha zaključkom kako ponajprije treba učiniti vrlo važnu razliku u dijagnosti­ci benigne pozicijske vrtoglavic­e te problemati­ke vratnih kralježaka, popularnog atlasa, odnosno zone C1-C7. Sve više pacijenata na preporuku dolazi upravo k njemu i prepušta mu se s punim povjerenje­m. Na stručnoj procjeni nakon niza učinjenih dodatnih testova Viboh uvijek detaljno postavlja dijagnozu i potom kombinacij­om nekoliko vrsta različitih manualnih tehnika u samo nekoliko terapija zauvijek otklanja probleme s kojima se pacijenti godinama muče.

Zahvaljuju­ći njegovu znanju i stručnosti brojni poznati sportaši, poput Donne Vekić, Ane Konjuh, Ivana Dodiga, Marina Čilića, Filipa Hrgovića, kao i poznate osobe iz javnog života, glumci Rene Bitorajac, Tarik Filipović, Igor Mešin, Jasna Palić Picukarić, balerina Anamarija Markotić, prepuštaju mu se u ruke, a povjerenje mu je dao i Hrvatski teniski savez, čiji je Viboh godinama jedan od glavnih fizioterap­euta. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia