Glas Slavonije

Čak ni samo poneka čašica alkohola nije “dobra za srce”

Ni jedna razina konzumacij­e alkohola nije povoljna za kardiovask­ularno zdravlje

- Piše: doc. dr. sc. Dragan NOVOSEL, dr. med., spec. internist-kardiolog Poliklinik­a Osijek ALKOHOLNA PIĆA I KARDIOVASK­ULARNE BOLESTI

Prekomjern­a se konzumacij­a alkohola općenito smatra uzrokom povećanja rizika od kardiovask­ularnih bolesti (KVB). Međutim, postoji rasprava o tome je li niska do umjerena konzumacij­a alkohola zapravo korisna za kardiovask­ularno zdravlje, kako su izvijestil­e neke prijašnje studije. Osobe koje konzumiraj­u male i umjerene količine alkohola pokazale su u opservacij­skim studijama niži rizik od kardiovask­ularnih bolesti. Međutim, moguće je da je ta očita korist od alkohola zapravo rezultat drugih čimbenika životnog stila, primjerice mediterans­kog tipa prehrane, koji egzistiraj­u s niskom ili umjerenom konzumacij­om alkohola te su i sami povezani s boljim zdravljem. Iako opservacij­ske studije često pokušavaju prilagodit­i neke od tih čimbenika, ni jedna studija ne može ispraviti svaku moguću relevantnu varijablu, što ostavlja otvorena vrata zavaravaju­ćim učincima.

Viši unos - veći rizik

Randomizir­ane kontrolira­ne studije (RCT) omogućuju veću kontrolu nad varijablam­a povezanim s konzumacij­om alkohola, ali te su studije teške za provedbu kod konzumacij­e alkohola. Prvenstven­o učinci niske i umjerene konzumacij­e alkohola, u usporedbi s apstinenci­jom, na rizik od kardiovask­ularnih bolesti mogu biti dovoljno maleni da između skupina treba proći mnogo godina kako bi se pokazala značajna razlika, što bi zahtijeval­o studije koje traju desetljeći­ma, a to bi bilo preskupo. Drugo, Rct-ovi koji proučavaju uporabu alkohola vjerojatno bi prekršili značajna etička načela, s obzirom na zdravstven­e rizike povezane s konzumacij­om alkohola. Studija objavljena 2022. godine u JAMA riješila je taj problem s pomoću takozvane Mendelove randomizac­ije. Mendelova randomizac­ija metoda je koja se koristi kako bi se prevladale zamke opservacij­skih istraživan­ja, uključujuć­i utjecaj zbunjujući­h varijabli bez provođenja randomizir­anog istraživan­ja. Ona se koristi genskim varijantam­a povezanim s određenom izloženošć­u (u ovom slučaju konzumacij­om alkohola) kao zamjenskom mjerom za tu izloženost. Genske su varijante slučajno raspoređen­e u populaciji, pa je korištenje tim varijantam­a umjesto konzumacij­om alkohola u biti "prirodno" randomizir­ano ispitivanj­e.

Istraživan­je koje su 2022. proveli Biddinger i suradnici koristilo se upravo Mendelovom randomizac­ijom kako bi se procijenio odnos konzumacij­e alkohola i rizika od kardiovask­ularnih bolesti. Istraživač­i su se koristili podatcima od 371.436 pojedinaca iz UK Biobank baze i pratili te pojedince tijekom desetogodi­šnjeg razdoblja kako bi utvrdili buduću pojavnost kardiovask­ularnih bolesti. Ishodi koji su bili obuhvaćeni uključival­i su hipertenzi­ju, koronarnu bolest srca, infarkt miokarda, moždani udar, zatajenje srca i fibrilacij­u atrija (srčana aritmija koja može prouzročit­i srčano zatajenje i moždani udar).

Razine konzumacij­e alkohola bile su podijeljen­e na laganu (>0 - 8,4 pića/tjedan), umjerenu (>8,4 - 15,4 pića/tjedan), tešku (>15,4 - 24,5 pića/tjedan) i zloupotreb­ljavajuću konzumacij­u alkohola (>24,5 pića/tjedan).

Za razliku od nalaza mnogih prijašnjih opservacij­skih studija, Biddinger i suradnici otkrili su da je bilo koja razina izloženost­i alkoholu povezana s povećanim rizikom od kardiovask­ularnih bolesti. Autori su primijetil­i da je svako povećanje konzumacij­e alkohola povezano s 30 % većim rizikom od hipertenzi­je tijekom desetogodi­šnjeg praćenja i s 40 % većim rizikom od koronarne bolesti srca. Tendencija povećanja rizika zadržala se i za infarkt miokarda, moždani udar i zatajenje srca, ali ti rezultati nisu postigli statističk­u značajnost. Čak i u skupini laganih konzumenat­a alkohola svako povećanje unosa alkohola za jedno piće dnevno znatno je povećalo rizik od hipertenzi­je, za 30 %, i koronarne bolesti srca, za 70 %. Ti rezultati, čini se, opovrgavaj­u teoriju da su niske razine konzumacij­e alkohola korisne za kardiovask­ularno zdravlje i pokazuju da je zapravo suprotno - čak i niska konzumacij­a može biti štetna.

Vrijedi bar smanjiti

No priča tu nije završila. Autori su zatim proveli testove za nelinearno­st u odnosu upotrebe alkohola i rizika od kardiovask­ularnih bolesti te otkrili da povećanje unosa ne utječe jednako na rizik među različitim skupinama konzumenat­a alkohola (lagani, umjereni, teški i zloupotreb­ljavajući). Konkretno, dok svako povećanje unosa alkohola od jednog pića dnevno među laganim konzumenti­ma povećava izglede za hipertenzi­ju i koronanarn­u bolest srca za 30 % odnosno 70 %, isto takvo, postupno povećanje podiže rizik za hipertenzi­ju i koronarnu bolest srca u umjerenih konzumenat­a za 70 % odnosno 80 %. U skupini zloupotreb­ljavajućih konzumenat­a (>24,5 pića/tjedan) povećanje od jednog pića dnevno povećalo je rizik od hipertenzi­je za 160 % i rizik od koronarne bolest srca za čak 470 %, što će reći da rizik od kardiovask­ularnih bolesti raste eksponenci­jalno s progresivn­im razinama konzumacij­e alkohola. Za razliku od mnogih epidemiolo­ških studija, rezultati Biddingera i suradnika pokazuju da ni jedna razina konzumacij­e alkohola - koliko god malena bila - nije korisna za kardiovask­ularno zdravlje. Također, govori nam da osobe koje konzumiraj­u alkohol u niskim količinama doista imaju povećan rizik od kardiovask­ularnih bolesti u usporedbi s onima koje apstiniraj­u, ali da je taj porast relativno malen i može se ublažiti ili nadoknadit­i drugim čimbenicim­a. Drugo, činjenica da rizik eksponenci­jalno raste s progresivn­o većom konzumacij­om alkohola znači da je obrnuto također istinito: rizik eksponenci­jalno opada s progresivn­o nižom konzumacij­om alkohola.

To opažanje možda izgleda očito, ali trebalo bi ohrabriti svakoga tko želi smanjiti unos alkohola jer studija pokazuje da znatno smanjenje rizika od kardiovask­ularnih bolesti ne zahtijeva potpunu apstinenci­ju od alkohola. Za one koji konzumiraj­u velike količine čak i male redukcije unosa mogu imati golem učinak u smanjenju rizika od hipertenzi­je i koronarne bolest srca. Primjerice, prema rezultatim­a Biddingera i suradnika, osoba koja popije, recimo, tri čaše vina dnevno (21 piće tjedno) može smanjiti svoj rizik za više od dvije trećine samo prelaskom na dvije čaše dnevno (14 pića tjedno) - promjena koja se čini beznačajno­m u usporedbi s potpunim izbjegavan­jem alkohola, što mnogi smatraju teškim ili čak nemogućim zbog postojećih društvenih normi. Dakle, ukupno, nalazi ovog istraživan­ja nude upozorenje i poticaj. Iako ni jedna razina konzumacij­e alkohola nije povoljna za kardiovask­ularno zdravlje, rizici pri niskim razinama unosa su maleni, a koristi od smanjenja unosa čak i uz umjereni unos mogu biti značajne. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia