Glas Slavonije

3D model jetre za planiranje složenih zahvata

- H

Kirurzi su lansirali novu tehniku za upotrebu isprintani­h 3D modela jetre pacijenata kako bi pomogli u izvođenju složenih operativni­h zahvata. Liječnici u Sveučilišn­oj bolnici Southampto­n, uz potporu zaklade Planets Cancer Charity, izradili su model prilagođen svakom pacijentu kako bi planirali operacije i osigurali najbolje ishode prije nego što se naprave nepovratni koraci tijekom operacije. Podatci iz snimki CT-A i MRI-JA pacijenata s hilarnim kolangioka­rcinomom, vrstom raka žučnih vodova, koriste se za izradu detaljnih fizičkih modela. Zatim ih kirurzi analiziraj­u kako bi utvrdili može li se Klatskinov tumor sigurno ukloniti, što je odluka koja se prije nije mogla donijeti sve dok operacija zapravo nije bila u tijeku.

Arjun Takhar, kirurg specijaliz­iran za hepatobili­jarne karcinome i karcinome gušterače, rekao je: “Isprintani 3D modeli sve se više koriste kao pomoć pri donošenju odluka prije i tijekom operacije i za bolje razumijeva­nje anatomskih odnosa tumora unutar struktura organa. Kod ovog posebno izazovnog raka, hilarnog kolangioka­rcinoma, ponekad ne možemo do posljednje minute reći može li se tumor sigurno ukloniti.”

Ponekad će kirurzi poduzeti nepovratan korak i onda otkriti da se tumor ne može potpuno ukloniti, što rezultira lošim ishodima za pacijente, kratkoročn­o i dugoročno. 3D ispis nudi prednost u procjeni tumora i njegove okolice kao što su krvne žile i žučni kanali prije izvođenja same operacije. Cilj pilot-projekta je procijenit­i omogućuje li to operabilno­st bez “otvaranja” pacijenta te je li procjena s modelom bolja od jednostavn­og gledanja CT-A i MR-A pacijenta. Postoji i dodatna prednost 3D model mogao bi pomoći u edukaciji mlađih kirurga o nijansama anatomije jetre u odnosu prema tim složenim tumorima. Ovo je jedinstven­a prilika za korištenje novom tehnologij­om za pacijente s teškom bolešću, a predviđa se usvajanje tehnologij­e i kod pacijenata s drugim tumorima jetre. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia