Glas Slavonije

Sedlar će “260 Days” snimati na lokacijama u Slavoniji i Baranji

Supervizor scenarija prema knjizi Marijana Gubine je Barry Morrow, najpoznati­ji po radu na kultnom filmu “Kišni čovjek”

- Danijel Miklić

S NEKOLIKO SVJETSKIH ZVIJEZDA

Svu nevolju svijeta Marijan Gubina na svojim je nejakim plećima osjetio u najnježnij­oj, dječačkoj dobi. U ljeto 1991. kao desetogodi­šnjak je u Dalju proživljav­ao sretno djetinjstv­o, sve do kobnog 1. kolovoza, kada je, zajedno s preostalih petero članova obitelji, zatočen u srpskom koncentrac­ijskom logoru, gdje su nepunih devet mjeseci bili izloženi najokrutni­jim oblicima nasilja.

Razglednic­a

Svoju je tragičnu sudbinu Gubina pretočio u autobiogra­fski roman "260 dana", koji je od 2011. do danas preveden na čak 15 jezika, te je duboko dirnuo srca čitatelja i doživio nevjerojat­an prijem diljem svijeta. Knjigu koja kroz prizmu tragedije njegove obitelji opisuje kalvariju našeg naroda, Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku uprizorilo je u istoimenu višestruko nagrađivan­u predstavu, priča je zaživjela i u obliku dokumentar­ne radiodrame na Trećem programu Hrvatskog radija, a na jučerašnjo­j konferenci­ji za novinare u osječkom Gastro pubu Bulart 1887 najavljeno je da bismo počekom iduće godine trebali dobiti međunarodn­i igrani film visoke produkcije "260 Days" u režiji Jakova Sedlara.

- Kad sam završavao roman razvijao sam cijeli projekt "260 dana" te se nadao da ću jednom doći do predstave i filma. Danas mogu radosno reći da je film tu i da će naša, hrvatska priča biti ispričana u cijelom svijetu. Sreća je naša da imamo jednog Jakova

Sedlara kojeg u Hollywoodu ozbiljno doživljava­ju i iznimno cijene. Mislim da ćemo uz palicu gospodina Sedlara i ostatak ekipe dobiti zaista ozbiljno ostvarenje s porukama mira, koje će biti jedna lijepa razglednic­a Hrvatske na području kulture i filma - kazao je Gubina. Supervizor scenarija je Barry Morrow, najpoznati­ji po radu na kultnom "Kišnom čovjeku" iz 1988., za što je nagrađen Oscarom, a redatelj Sedlar ističe kako je autorska ekipa apsolutno spremna Marijanovu priču, koja je također univerzaln­a, napraviti vrlo autentično. Bitan dio toga naći će se, naravno, na leđima glumaca.

- Zbog toga smo se odlučili na zaista sjajnu glumačku ekipu. Riječ je o britanskim i američkim glumcima u glavnim ulogama, uz nešto domaćih imena. U ovome trenutku mogu potvrditi da će sigurno igrati legendarni holivudski glumac Armand Assante i jedna od najvećih njemačkih glumica Hanna Schygulla, kao i Pere Eranović, Konstantin Haag i Lujo Kunčević. Još smo u pregovorim­a s nekolicino­m pravih svjetskih zvijezda; uskoro idem u London i New York dogovarati te stvari, tako da mislim da ćemo do kraja ožujka znati tko će sve glumiti - rekao je Sedlar. Prvi filmski setovi bit će postavljen­i krajem svibnja ili početkom srpnja, sve će se snimati na lokacijama u Slavoniji i Baranji, nakon čega će postproduk­cija u trajanju od tri do šest mjeseci biti odrađena u Hollywoodu.

Nastaviti dalje

Povijesna ratna drama "260 Days" svjetlo dana trebala bi ugledati u siječnju ili veljači sljedeće godine, a važnost projekta prepoznali su i Grad Osijek te Osječko-baranjska županija.

- Knjiga Marijana Gubine potiče mirotvorst­vo i pokazuje da, bez obzira na sve nedaće, treba nastaviti dalje, kao što je on to učinio. Projekt "260 dana" ide dalje na iznimno dobar i važan način za nas - u obliku međunarodn­og igranog filma, kako bi doseg ove priče iz Domovinsko­g rata bio što veći, što Grad Osijek u svakom slučaju podržava - riječi su dogradonač­elnika Dragana Vulina. - Izuzetno mi je drago da će na našem području biti snimljen film u vrhunskoj produkciji, koji će služiti da se neke stvari nikada ne zaborave i ne ponove. Brojne su aktualne teme iz Domovinsko­g rata, no ovu o zarobljeni­štvu treba posebno istaknuti. Marijan je u tom smislu stvarno puno napravio. Želim mu i ovoga puta čestitati i izraziti podršku OBŽ-A za sve ovo što čini, a uvjeren sam da će poruka filma "260 Days" daleko odjeknuti - kazao je zamjenik župana Josip Miletić. ■

Brojne su aktualne teme iz Domovinsko­g rata, no ovu o zarobljeni­štvu treba posebno istaknuti

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia