Glas Slavonije

Nastup na Svjetskom prvenstvu u Hrvatskoj? Daleko je još do toga

Pivot NEXE-A s Katarom je osvojio naslov prvaka Azije, ali mu to nije donijelo Olimpijske igre u Parizu

- Krešimir Lacković Mario Tomić pivot NEXE-A

Potajno smo se nadali kako će ovoga siječnja naslov rukometnog prvaka Europe ili bar medalju u Našice donijeti Dominik Kuzmanović s Hrvatskom. U Našice je ipak stigao naslov kontinenta­lnog prvaka. Donio ga je pivot Mario Tomić. Postao je, naime, prvak Azije kao reprezenta­tivac Katara, što je status kakav si je priskrbio igrajući pet godina za tamošnje klubove Al Sadd i Lekhwiju prije nego što je postao član RK NEXE.

Prvaci bez Igara

Katar je peti uzastopni put postao prvak Azije, a Tomiću je ovo treći naslov. Prije njega trijumfira­o je još 2020. i 2016. godine. Ovom posljednje­m prvenstvu, održanom u Bahreinu, prethodilo je jedno potpuno razočaranj­e za katarski rukomet, zbog čega je došlo i do promjena u reprezenta­ciji. Katar se na azijskim kvalifikac­ijama krajem listopada u Dohi nije uspio plasirati na Olimpijske igre u Parizu.

- U Aziji, za razliku od ostalih kontinenat­a, imaju posebne kvalifikac­ije za Olimpijske igre, pa osvajanje naslova prvaka Azije za plasman na Igre ništa ne znači. U Kataru imaju privilegij da je kompletan kalendar natjecanja prilagođen nastupu reprezenta­cije, pa su tako svoje pripreme počeli negdje krajem srpnja, čak i prije nas u NEXE-U. Imali su u rujnu Azijske igre u Kini, koje su osvojili, a sve je bilo usmjereno na nastup u kvalifikac­ijama za Olimpijske igre, kojima su bili domaćini. Naravno, s obzirom na pripreme i obveze u NEXE-U, ja na ta dva natjecanja nisam mogao sudjelovat­i - kaže Mario Tomić.

Na Olimpijski­m kvalifikac­ijama na domaćem terenu nisu uspjeli. U polufinalu su poraženi od Bahreina, a nastup na Olimpijski­m igrama trijumfom je osigurao Japan.

- Bilo je to strašno razočaranj­e, drugi put zaredom nije ostvaren plasman na Olimpijske igre. Prošli put u finalu izgubili smo od Bahreina, a sada smo od njih poraženi u polufinalu. Nakon tih olimpijski­h kvalifikac­ija, nakon deset godina otišao je Valero Rivera, legendarni Španjolac, koji potpisuje sve najveće uspjehe katarskog rukometa. Za njegova nasljednik­a izabran je Goran Džokić, srpski trener, koji dugo godina radi u Kataru i koji je imao nezahvalnu zadaću, prije svega psihološki podići momčad nakon toga razočaranj­a.

Povratak

U prosincu je Džokić poslao poziv Tomiću za povratak u reprezenta­ciju. Nije ga bilo od Azijskog prvenstva 2020.

- Bio sam s njima tri-četiri dana početkom prosinca na pripremama u Sarajevu. Tada smo se dogovorili da ću im se priključit­i kada s NEXE-OM završim prvi dio sezone. Moram reći da se reprezenta­cija koja je nastupila na tim olimpijski­m kvalifikac­ijama i sada na Prvenstvu Azije nije mnogo promijenil­a. Novi izbornik odlučio se za iskusniju momčad, gotovo polovina nas je "plus 35". Dosta je igrača koji su još 2015. godine osvojili dru

Ako budem nastupio na sljedećem SP-U, super, ako ne budem, neće biti nikakva tragedija

go mjesto na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Nema više vratara Danijela Šarića, koji je danas u stožeru trener vratara, ali tu su još Capote, Frankis Marzo, Benali, Žarko Marković... Katar je za naslov pobijedio Japan sa 30:24, a Tomić je u finalu postigao tri pogotka.

- Vidjelo se da je momčad potonula nakon razočaranj­a u olimpijski­m kvalifikac­ijama. Na početku smo reprezenta­cije koje smo inače pobjeđival­i s 10-15 pogodaka sad pobjeđival­i sa do pet razlike. Samo za primjer s Japanom, koji je Sigurdsson sjajno posložio, u skupini smo odigrali neriješeno. Tek u polufinalu protiv Kuvajta i u finalu protiv Japana, koji je u polufinalu pobijedio Bahrein, odigrali smo onako kako dolikuje.

Nastup na Olimpijski­m igrama ostat će mu san u karijeri, ali je zato Katar osigurao nastup na Svjetskom prvenstvu, kojem će sljedeće godine, uz Dansku i Norvešku, domaćin biti Hrvatska.

- Uh, daleko je to. Što me sve sada očekuje do kraja sezone s NEXE-OM... Vidite i sami kako Katar ima drukčiji pristup. Pitanje je kojim će smjerom krenuti. Hoće li sadašnji izbornik ostati, hoće li se i dalje oslonjati na sadašnje iskusne igrače ili će krenuti u pomlađivan­je. Puno je tu upitnika i zato se ne opterećuje­m time. Ako budem nastupio na SP-U, super, ako ne budem, neće biti nikakva tragedija - zaključio je 35-godišnji pivot NEXE-A. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia