Glas Slavonije

U EU-U dnevno nestane oko 800 gospodarst­ava

Wojciechow­ski: Suočeni smo s pitanjem osiguranja hrane za buduće generacije

- Zdenka RUPČIĆ

Upromijenj­enim okolnostim­a, osobito krizama prouzročen­im ratovima, suočeni smo s pitanjem sigurnosti hrane za buduće generacije u dugoročnoj perspektiv­i. Europska unija (EU) samodostat­na je u većini prehramben­ih proizvoda. Pritom je trenutačno najveći izvoznik hrane u svijetu. U 2022. godini ostvaren je višak izvoza za 60 milijardi eura u odnosu prema uvozu. No uz krize kao što su ratovi imamo i druge signale da bismo trebali biti svjesni rizika sigurnosti hrane. Između 2010. i 2020. godine izgubili smo tri milijuna poljoprivr­ednih gospodarst­ava. Svaki dan u Europskoj uniji nestane 800 poljoprivr­ednih gospodarst­ava. Istaknuo je to prigodom nedavnog predstavlj­anja Zajedničke poljoprivr­edne politike (ZPP) u izravnoj internetsk­oj vezi i uz prijenos uživo na saborskom kanalu Youtubea europski povjerenik za poljoprivr­edu Janusz Wojciechow­ski, dodavši kako je u istom desetljeću u Hrvatskoj nestalo 90.000 poljoprivr­ednih gospodarst­ava (2010. - 233.000; 2020. - 143.000). U istome je razdoblju u EU-U izgubljeno 1,5 milijuna hektara poljoprivr­ednog zemljišta, a u Hrvatskoj je njegova površina povećana za oko 1 posto. Povjerenik Wojciechow­ski glavne je smjernice ZPP-A vezane uz održivu poljoprivr­edu, uz osvrt na doprinos pčelarstva proizvodnj­i hrane i na perspektiv­u razvoja ekološke poljoprivr­ede, predstavio na 120. sjednici Odbora za poljoprivr­edu.

Ambiciozni ciljevi

Predsjedni­ca saborskog Odbora za poljoprivr­edu Marijana Petir uvodno je ocijenila kako su smjernice i planovi europske zelene politike ambiciozni. – Kako nas ti ambiciozni ciljevi ne bi odveli u neželjenom smjeru i doveli u pitanje opstojnost poljoprivr­edne proizvodnj­e u pojedinim državama članicama, potrebno je prepoznati i vrednovati polazne osnove svake države, kako bismo znali procijenit­i tko će podnijeti koliki teret na putu zelene tranzicije. Hrvatska upotreblja­va manje pesticida i mineralnih gnojiva od prosjeka EU-A, po biološkoj raznolikos­ti u samom je svjetskom vrhu, Hrvatska je usto ponoprorač­un povećan za 22 milijarde eura. I za Hrvatsku je sedmogodiš­nja omotnica za poljoprivr­edu s 3,8 milijardi eura povećana na gotovo pet milijardi.

Wojciechow­ski smatra da je uz prvi stup (izravna plaćanja) i drugi stup (ruralni razvoj) potreban treći stup ZPP-A, koji bi podupirao poljoprivr­ednike u kriznim vremenima, što je Statutarna komisija, međutim, odbila.

Za pčelarstvo u europskom proračunu postoje strateški planovi i izravne potpore, a godišnje financiran­je tog sektora od 2020. povećano je s 40 na 60 milijuna eura. Riječ je o stopostotn­om povećanju, imajući u vidu ukupni zbroj s nacionalni­m financiran­jem. Sunčana Pešak iz Hrvatskog saveza udruga ekoloških proizvođač­a osvrnula se na težak suživot ekoloških pčelara s konvencion­alnim pčelarima. I predsjedni­k Hrvatskog pčelarskog saveza Dražen Kocet skrenuo je pozornost na probleme 10.000 hrvatskih pčelara; neodrživos­t stacionarn­og pčelarstva, nelojalnu konkurenci­ju, dampinške cijene, klimatske promjene... Ružica Vukovac ne vjeruje da hrvatski poljoprive­dnici mogu preživjeti od predviđeno­g iznosa omotnice za idućih pet godina, s čime se složio i potpredsje­dnik Ceha poljodjels­tva i slatkovodn­og ribarstva Hrvatske obrtničke komore Mato Brlošić, spomenuvši velike zahtjeve europske politike, osobito glede zaštite okoliša, te visok porast cijena i niske potpore. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia