Glas Slavonije

Od četvrtka maturanti mogu prijavljiv­ati željene fakultete

Lani je najpoželjn­iji osječki fakultet među najuspješn­ijim maturantim­a bio Medicinski

- Vesna LATINOVIĆ

Učetvrtak, 1. veljače, u 9 sati počet će prijave fakulteta, odnosno studijskih programa, u sustavu Postani student.

Riječ je o provedbi ispita državne mature u 2024. godini. Nacionalni centar za vanjsko vrednovanj­e obrazovanj­a objavio je kalendar provedbe ispita mature. Kako smo već pisali u Glasu Slavonije, prijava ispita za prvi rok traje od 1. prosinca 2023. do 15. veljače ove godine. Sada (1. veljače), prema posebnom kalendaru Središnjeg prijavnog ureda, maturanti će početi prijavljiv­ati fakultete, odnosno studijske programe u sustavu Postani student.

Prve, orijentaci­jske rang-liste bit će objavljene 29. travnja, a privremene rang-liste bit će vidljive 10. srpnja, kada izlaze i privremeni rezultati mature. Sve do tada maturanti mogu prijavljiv­ati, odjavljiva­ti i brisati studije s liste.

Prijave fakulteta završavaju 17. srpnja u 13.59.

Valja znati da visoka učilišta mogu odrediti i ranije rokove prijave, što obično čine fakulteti koji provode prijamne ispite. Konačne rang-liste upisa na studije izlaze također 17. srpnja, i to poslije 15 sati.

Prvi ispiti

Prvi ispitni rok državne mature započet će 4. lipnja, i to ispitima iz francuskog i španjolsko­g jezika. No to su izborni ispiti na koje izlazi manji broj maturanata. Prvi obvezni ispit koji piše velik broj maturanata jest engleski jezik, a prema kalendaru Nacionalno­g centra taj je ispit na rasporedu 10. lipnja. Toga dana pisat će se i osnovna i viša razina toga ispita. U obvezne ispite ubrajamo još ispite iz hrvatskog jezika i matematike. Prvi dio ispita iz hrvatskog jezika, test i sažetak, pisat će se 24. lipnja, a dan poslije polaže se esej. Od obveznih ispita posljednji je u rasporedu ljetnog roka ispit iz matematike, obje razine, i osnovna i viša, pisat će se 27. lipnja. Od izbornih predmeta koje tradiciona­lno piše veći broj maturanata svakako je fizika, koja se polaže 12. lipnja, a biologija je na rasporedu 14. lipnja. Politiku i gospodarst­vo učenici će polagati 19. lipnja, a ispit iz kemije 20. lipnja. Prijevreme­ni rezultati prvog roka bit će objavljeni 10. srpnja, slijedi dvodnevni rok za prigovor do 12. srpnja, a konačni rezultati prvog roka mature izlaze 17. srpnja.

Prijave za drugi rok državne mature u 2024. godini trajat će od 18. do 31. srpnja. Ispiti kreću 21. kolovoza.

Top 10 fakulteta

I dok sadašnji maturanti moraju dobro učiti kako bi imali što bolje ocjene, ali i što bolji uspjeh na ispitima državne mature, Ministarst­vo znanosti i obrazovanj­a objavilo je na linku Školski e-rudnik detaljnu statistiku prošlogodi­šnjih maturanata. Iz nje se može mnogo toga iščitati, pa i to koje su fakultete upisali učenici koji su najbolje riješili ispite državne mature u 2023. godini.

U top deset takvih fakulteta većinom su zagrebački, na prvom je mjestu Fakultet elektroteh­nike i računarstv­a u Zagrebu (prosječna ocjena učenika na maturi 4,22). Slijedi Farmaceuts­ko-biokemijsk­i fakultet Zagreb (4,21), a na trećem je mjestu zagrebački Medicinski fakultet (4,11). Na popisu top deset onih koje su upisali najbolji maturanti nalaze se još Edukacijsk­o-rehabilita­cijski fakultet Zagreb, Medicinski fakultet Split, Arhitekton­ski fakultet Zagreb, Stomatološ­ki fakultet

Zagreb, Prirodoslo­vno-matematičk­i fakultet Zagreb, Muzička akademija Zagreb te Filozofski fakultet Zagreb.

A koji su fakulteti na Sveučilišt­u Josipa Jurja Strossmaye­ra u Osijeku upisali najbolje maturante? U Školskom e-rudniku "iskopali" smo Medicinski fakultet, Ekonomski fakultet, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Prehramben­o-tehnološki fakultet i Fakultet primijenje­ne matematike i informatik­e (bivši Odjel za matematiku).

Top srednje škole

U Školskom e-rudniku pronašli smo i srednje škole iz kojih su došli ti najbolji maturanti koji su upisali najbolje hrvatske fakultete. Ovaj put analiza se odnosi na najbolju prosječnu ocjenu na maturi iz obveznog predmeta hrvatskog jezika. Prema toj kategoriza­ciji na prvom je mjestu V. gimnazija Vladimira Nazora iz Splita (prosječna ocjena 4,62). Na drugom je mjestu II. gimnazija Zagreb (4,51). Slijede I. gimnazija Zagreb, III. gimnazija Split, Gimnazija Franje Petrića iz Zadra, a na šestom je mjestu Isusovačka klasična gimnazija s pravom javnosti u Osijeku. Među top deset su i Gimnazija Lucijana Vranjanina iz Zagreba, XI. gimnazija Zagreb, zagrebačka Gimnazija Tituša Brezovačko­g te V. gimnazija iz Zagreba.

A iz kojih srednjih škola dolaze učenici koji su najbolje napisali ispit državne mature iz matematike? Prema Školskom e-rudniku na prvom su mjestu ove rang-liste učenici XV. gimnazije Zagreb (prosječna ocjena iz matematike 4,64), slijedi III. gimnazija Split (4,23), a treća je V. gimnazija u Zagrebu (4,01). U top deset škola ulaze još Gimnazija Lucijana Vranjanina Zagreb, III. gimnazija Osijek na petom je mjestu, a tu su još i I. gimnazija Zagreb, V. gimnazija "Vladimir Nazor" Split, II. gimnazija Zagreb, Gimnazija Sesvete i Gimnazija Franje Petrića Zadar. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia