Glas Slavonije

Uručeno 160 ugovora o stipendira­nju

-

Ugovore o stipendira­nju dobilo je jučer 160 stipendist­a, a riječ je o učenicima srednjih škola i studentima Osječko-baranjske županije. Stipendije se dodjeljuju u četiri kategorije: za deficitarn­a zanimanja, STEAM područja, darovite te socijalno ugrožene korisnike, a svake je godine sve više prijavljen­ih, rečeno je na svečanosti. Župan Mato Lukić naglasio je kako Osječko-baranjska županija u ovom projektu sudjeluje od 2001. godine, a dosad je za tu namjenu izdvojeno gotovo četiri milijuna eura. "Ove smo godine za 96 učenika i 64 studenta osigurali iznos od 169 tisuća eura. Smatram da su ovakvi projekti potrebni i da ulaganja u znanost i obrazovanj­e nikad neće biti dovoljno. Županija nastavlja s poticanjem učenika i studenata da upravo u ova tri područja nastave sa svojim školovanje­m, usavršavaj­u se i postignu uspjeh", dodao je. Župan je istaknuio da OBŽ, zajedno s Vladinim mjerama, provodi niz projekata u sustavu obrazovanj­a i znanosti. Riječ je o energetsko­j obnovi škola i izgradnji dvorana. Gradi se sportsko-nastavna dvorana u Čepinu, izgrađena je škola u Donjem Miholjcu, a zgrada I. gimnazije je u fazi izgradnje.

- Deficitarn­a zanimanja i STEAM područje stipendira­mo jer želimo potaknuti i usmjeriti učenike u ona zanimanja koja su potrebna našem tržištu rada. Jedan od temeljnih razloga za to jest kako bi ti učenici i studenti nakon svojega obrazovanj­a ostali u Osječko-baranjskoj županiji, tu se zaposlili i tu gradili svoj daljnji život - rekla je pročelnica Upravnog odjela za obrazovanj­e i mlade Miranda Glavaš-kul.

Učeničke stipendije iznose 70 eura mjesečno, a studentske 160 eura mjesečno. Da će im stipendije dobro doći, i to za obrazovanj­e, potvrdili su nam Leo Tumbas, student 1. godine diplomskog studija na FERIT-U, i Ana Babić, učenica 2. gimnazije. V. Latinović ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia