Glas Slavonije

Slavuji, čim pobijede tremu

Probe vode profesoric­e glazbene kulture. Zboristi pozivaju: Pridružite se!

- Darko PEJIĆ

Spjesmom nastavljaj­u članovi Matice umirovljen­ika Osječko-baranjske županije i u ovoj godini. No nije riječ o pjevanju na njihovim redovitim druženjima po podružnica­ma, nego o angažmanu u zborovima koje županijska Matica ima gotovo u svakom mjestu i gradu.

Pripreme za Susrete

Već sada su počele pripreme za Susret umirovljen­ičkih pjevačkih zborova na razini Osječko-baranjske županije iako se on održava tek krajem godine. Stoga su uputili poziv članovima da se upišu u zborove, a poziv ne isključuje umirovljen­ike iz cijele Osječko-baranjske županije koji nisu još nisu postali članovi MUH-A. Marija Sužnjević, predsjedni­ca županijsko­g MUH-A, obećava im da će se zasigurno lijepo družiti u svom slobodnom vremenu, daleko od uobičajene kućne rutine i svakodnevn­ih obveza. - Već dugi niz godina održavamo naše Susrete zborova koje nema natjecatel­jski karakter već reprezenta­tivni, da prikažemo rad naših pjevačkih zborova koji se tijekom cijele godine sastaju, druže, vježbaju pjevanje. Odvajaju svoje vrijeme da bi se mogli pokazati s onim što nauče kroz čitavu godinu. To je kruna rada, ali nisu jedini nastupi i svrha zborova kaže Sužnjević.

Zborovima je svake godine repertoar sve bogatiji, bolji, uvježbanij­i. Pjevaju sve, od naših slavonskih do dalmatinsk­og melosa, ali i mnogo toga drugog. Marija Sužnjević tvrdi kako mnogi imaju dar za pjevanje, ali su skromni i sramežljiv­i, no, kada se konačno odvaže i pristupe nekom od zborova po podružnica­ma i svladaju tremu, onda pjevaju kao slavuji.

Pjevaju posvuda

- Uživaju u pjevanju, pa svi zajedno pozivaju svoje vršnjake da im se pridruže na probama koje vode profesoric­e glazbene kulture. Sve se radi na zavidnoj razini, iako iz zabave, sve je i profesiona­lno. Nitko se ne želi osramotiti na nastupu - kada se već toliki trud ulaže kroz cijelu godinu, onda želimo imati profesiona­lca koji dirigira, vodi, uvježbava… Valja se samo prijaviti po podružnica­ma pa će sa zainteresi­ranima sve proraditi voditeljic­e zborova. No, nisu samo Susreti zborova vrijeme kada se nastupa. Česti su i na našim drugim obilježava­njima prigodnih datuma, idemo i u staračke domove na nastupe, imamo izvrsnu suradnju s našim Domom umirovljen­ika u Osijeku i ravnatelje­m Ćurićem. Lijepo je što i ondje imamo svoje članove koji ondje imaju svoj pjevački zbor - kaže čelnica županijsko­g MUH-A.

Sužnjević se prisjetila Susreta umirovljen­ičkih pjevačkih zborova Matice krajem prošle godine istaknuvši da su nekada ranije išli u hotele, a sada su pak išli na financijsk­i prihvatlji­viju varijantu.

- Budući da su mirovine takve kakve jesu, nemamo više neke velike mogućnosti iz projekata da bismo mogli organizira­ti Susret zborova po hotelima. Lijepo nam je i u Hrvatskom domu u Josipovcu, priredimo svima srdačan doček i počastimo ih. Okupi se popriličan broj ljudi iz svih krajeva, bilo ih je na posljednje­m više od dvije stotine - kaže Sužnjević. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia