Glas Slavonije

Grad Županja od HIŠ-A kupuje restoran Kristal i pripadajuć­e zemljište

Iznos od 150.000 eura plaćat će obročno u 15 rata, od siječnja 2025. godine, a daje i gradsko zemljište vrijedno 84.000 eura

- Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Pregovori Grada Županje s Hrvatskom industrijo­m šećera (HIŠ) o otkupu zemljišta u naselju Šećerani, na kojemu su restoran Kristal, kinodvoran­a, prostorije i tereni NK-A Radnički, urodili su plodom. Navedene su objekte, kojima je potrebna ozbiljna rekonstruk­cija, kako nam je početkom studenoga pojasnio predsjedni­k Uprave Željko Zadro, u HIŠ-U odlučili ili srušiti ili prodati. "Budući da je naš fokus na rekonstruk­ciji pogona te povećanju energetske učinkovito­sti, nemamo kapacitete za ulaganje u imovinu koja nema veze s proizvodnj­om šećera", pojasnio je. Dodao je da bi najbolje rješenje bilo da ih kupi Grad. Cjelokupna čestica na kojoj su spomenuti objekti, s pripadajuć­im parkom, prostire se na površini od približno 13.000 kvadrata. Procijenje­na vrijednost iznosi 1,13 milijuna eura, a HIŠ je odlučio prodati ju za približno 234.000 eura. Iznos od 150.000 eura Grad će, doznajemo od gradonačel­nika Damira Juzbašića, platiti u novcu, obročno u 15 rata, počevši od siječnja 2025. Uz to će HIŠ-U u vlasništvo prenijeti i gradsko zemljište vrijedno približno 84.000 eura, koje se nalazi uz tvornicu, za proširenje piste i uređenje teretnog ulaza za kamione sa šećernom repom. Dio zemljišta Grad je ranije otkupio od triju županjskih srednjih škola. Ugovor s HIŠ-OM bit će potpisan nakon što odluku o tome donese Gradsko vijeće.

Obradovali građane

Odluka o namjeri kupnje restorana Kristal i okolnih objekata, koje je sredinom prošloga stoljeća u svome radničkom naselju izgradila županjska tvornica šećera, obradovala je građane, napose stanovnike naselja Šećerane, koje je nekada bilo središte društvenog života Županje. Najavljena mogućnost rušenja tih zgrada odjeknula je među građanima, koji su za njih i sentimenta­lno vezani. Sve su oči bile uperene prema Gradu i mnogi su se pitali može li u vezi s tim što učiniti. Restoran Kristal nekada je bio glavno mjesto održavanja raznih proslava, maturalnih zabava, poznatih plesnjaka i svadbenih svečanosti. Već godinama nije u funkciji, a zub vremena učinio je svoje. U dvorani kina Kristal svoje probe i danas re

Čestica s objektima prostire se na oko 13.000 kvadrata, vrijednost je procijenje­na na 1,13 milijuna eura

dovito održavaju članovi Kulturno-umjetničke udruge Kristal-sladorana. Ondje su na blagdan Sveta tri kralja održali i tradiciona­lni godišnji koncert i oduševili sugrađane.

Djeca i mladi

Udruga je osnovana 1950. kao Radničko kulturno-umjetničko društvo, a u proteklih više od sedam desetljeća postavila je temelj i dala pečat kulturnom životu grada. Kroz nju su prošle generacije Županjaca koje su upravo u kinu Kristal, koji je postao njihov drugi dom, kroz razne sekcije naučile izvesti prve glumačke uloge na pozornici, plesati slavonska kola, svirati tamburu, pjevati mnoge pjesme. Ta je udruga idejni začetnik i utemeljite­lj Šokačkog sijela i jedan od utemeljite­lja Festivala glumca, a svojim djelovanje­m obogaćuje kulturni život grada. Na toj su čestici, koju će Grad otkupiti od HIŠ-A, također i prostorije i tereni NK-A Radnički, osnovanog 1948. godine, što je također bilo vezano uz nastanak i početak rada županjske šećerane. Uz seniorsku momčad, u klubu djeluje omladinska škola s velikim brojem djece u selekcijam­a predlimača, limača, mlađih pionira, starijih pionira i juniora, koji rade sjajan posao i ostvaruju odlične rezultate.

Klupske prostorije u zgradi su pokraj restorana Kristal, a ondje je smještena i kuglana. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia