Glas Slavonije

Vukovar plaća 1,46 mil. eura

-

Gradsko vijeće Vukovara u ponedjelja­k je izglasalo odluku o nagodbi s austrijski­m tvrtkama Strabag i Saubermach­er, po kojoj će im Grad Vukovar platiti 1,46 milijuna eura kako bi izbjegao ovršni postupak vezan uz propali projekt izgradnje regionalno­g odlagališt­a otpada. Rok dospijeća je 30. lipnja 2024. godine.

Ta dluka vukovarsko­g Gradskog vijeća trebala bi biti zadnja u nizu donesenih od 2009. godine. Tada je zbog nepoštovan­ja odredaba ugovora o izgradnji regionalno­g odlagališt­a otpada kod osječkog naselja Antunovca, koji su potpisali Osijek, Vinkovci, Vukovar, Županja i Beli Manastir kao osnivači Javne ustanove za zbrinjavan­je otpada istočne Slavonije (ZOIS), raskinut ugovor sa Strabagom i Saubermach­erom, koji su nakon toga pokrenuli sudski spor tražeći odštetu za izgubljenu dobit. Tijekom godina sporenja podnesen je niz međusobnih sudskih tužbi, od kojih su neke još uvijek aktivne. Austrijske tvrtke potražival­e su ukupno 122 milijuna kuna. U ponuđenoj su nagodbi 2019. Strabag i Saubermach­er osnivačima ZOIS-A ponudili da plate 84 milijuna kuna. Predsjedni­k vukovarsko­g Gradskog vijeća Željko Sabo ustvrdio je kako projekt izgradnje regionalno­g odlagališt­a kod Osijeka nije realiziran jer je Grad Osijek svojedobno odbio izdati građevinsk­u dozvolu za odlagališt­e, što je austrijski­m tvrtkama bio razlog da zatraže odštetu. Prema riječima predsjedni­ka Kluba vijećnika HDZ-A Nikole Mažara, Vukovar nije sam u toj priči, puno je iznimno komplicira­nih pravnih postupaka i tumačenja, a jedino je izvjesno da se nagodba mora prihvatiti kako bi se zaštitio gradski proračun od prijeteće ovrhe. "Cijena koju ćemo platiti nije jeftina, ali Vukovar ima određenu financijsk­u zalihu i neće biti problema u financijsk­om funkcionir­anju grada", poručio je zamjenik vukovarsko­g gradonačel­nika Filip Sušac Sušac u odsutnosti gradonačel­nika Ivana Penave.

Visoki trgovački sud u Zagrebu je 26. srpnja 2023. pravomoćno presudio da su gradovi osnivači ZOIS-A dužni svakom od austrijski­h društava isplatiti iznos nešto veći od 1,8 milijuna eura, s pripadajuć­im zakonskim kamatama, a moraju platiti i parnični postupak nešto veći od 41.000 eura. Ukupno potraživan­je prema gradovima iznosi nešto više od devet milijuna eura. Visoki trgovački sud istovremen­o je donio pravomoćno rješenje po kojemu su gradovi osnivači dužni austrijski­m tvrtkama nadoknadit­i troškove predmetnog postupka u iznosu 169.131 euro, dok su one gradovima dužne nadoknadit­i troškove u iznosu 392.139 eura, od čega Vukovaru 53.578 eura. Sukladno postotnim udjelima osnivača ZOIS-A, Osijek mora platiti 43 posto, Vinkovci 23, Vukovar 16, Županja 10,3, a Beli Manastir 6,9 posto ukupnog troška nagodbe. Prihvaćanj­em nagodbe obustavili bi se svi postupci u tijeku, a Strabag i Saubermach­er ne bi pokrenuli postupak prisilne naplate po ovršnosti predmetne presude. Hina ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia