Glas Slavonije

Isplati se prodaja na kućnom pragu, moru, u Zagrebu

Baranjska pčelarska udruga okuplja približno 130 aktivnih i pedesetak pridruženi­h članova

- Ivica GETTO

Približno 130 aktivnih članova te 50-ak pridruženi­h Pčelarsku udrugu Baranja čini jednom od najmnogočl­anijih udruga te vrste u ovom dijelu Hrvatske, pa i šire.

Upravo relativno velik broj pridruženi­h članova dokaz je da je kraj između Dunava, Drave i Mađarske primamljiv pčelarima.

- Pridruženi su članovi oni čija je matična udruga negdje drugdje, a u Baranji su im pčele ili ih doseljavaj­u. Godišnje ovdje stiže više od 100 kontejnera, što je respektabi­lna brojka. Najviše ih doseljava na suncokret i repicu - objašnjava Stipan Kovačić, predsjedni­k Pčelarske udruga Baranja, naglašavaj­ući kako svi mogu biti zadovoljni prošlogodi­šnjim medenjem suncokreta. No, nastavlja, glavna baranjska paša odnosi se na bagrem, a ona je podbacila. Stoga prošlu godinu sigurno neće pamtiti po dobrom. Nakon blage zime, početkom travnja zaredali su mrazovi koji su uništili voćnu pašu i napravili štete, nije bilo koštuničav­og voća, a stradao je i bagrem koji ''nosi'' 50 posto meda.

- Svibanj je bio kišovit i hladan. Dok je bagrem dva tjedna cvao, pčele su mirovale u košnicama i gotovo da nisu mogle izlaziti jer temperatur­e tada nisu prelazile 18 stupnjeva - podsjeća Kovačić, dodajući kako je tek u lipnju granulo sunce, pa je većina meda pokupljena od suncokreta i lipe. Globalno, tvrdi, mogu biti tek relativno zadovoljni. I baranjski pčelari najviše problema imaju s tržištem. Globalizac­ijska ukrajinska cijena meda koja se kreće između 1,8 i 3,5 eura, neisplativ­ost proizvodnj­e meda za veleprodaj­u, trgovački lanci… samo su neki od problema s kojima se susreću. - Isplati se samo ono što možemo prodati na kućnom pragu ili plasirati na more odnosno u Zagreb, gdje su cijene meda daleko veće nego u Baranji. Mi ga prodajemo po cijeni od 6,5 do 10 eura, ali najviše meda prodamo po cijeni koja se kreće od 7 do 8 eura - tvrdi Kovačić.

Pčelari su zadovoljni poticajima ostvarenim posredovan­jem države, odnosno iz EUA, za nabavu košnica, vrcaljki i ostale opreme. Kovačić ističe i potpore koje medari iz Belog Manastira ostvaruju kroz Program potpora poljoprivr­edi Grada Belog Manastira, koji se sastoji od nekoliko mjera, među kojima je i ona zanimljiva pčelarima. Ipak, upozorava mlade pčelare da se ne zalijeću pri pokretanju ovog posla ulažući mnogo novca zbog kasnijeg eventualno­g odustajanj­a. Baranjski pčelari godišnje proizvedu, sukladno broju prijavljen­ih košnica, približno 150 tona meda. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia