Glas Slavonije

U Vinkovcima turisti lani ostvarili 48.000 noćenja, domaćih je gostiju 70%

-

Prema podacima Turističke zajednice grada Vinkovaca, u 2023. godini, koju su obilježili brojni sadržaji, u Vinkovcima su turisti ostvarili više od 48.000 noćenja i više od 25.000 dolazaka, a to su rezultati otprilike na razini 2022. - Zadovoljni smo brojkama, a možemo reći kako turiste privlači naš način života, gostoprims­tvo i niz manifestac­ija koje se Grad trudi upotpuniti i obogatiti iz godine u godinu. Vjerujemo kako su sve to motivi dolaska, a zanimljiva su i natjecanja koja se odvijaju u našem gradu, posebice sportska, kojih bude zaista velik broj – pojašnjava direktoric­a Turističke zajednice Martina Matković i podsjeća kako je posljednji­h godina nešto manje školskih ekskurzija, a najviše ih je u proljetnim mjesecima, u travnju i svibnju, kada se u Vinkovcima bilježi povećanje dolazaka i noćenja. Povećan broj dolazaka bio je i u rujnu, listopadu i studenome. Domaćih turista je 70, a stranih 30 posto - taj odnos u korist domaćih gostiju već je godinama ustaljen. Martina Matković nastavlja kako, osim iz Hrvatske, Vinkovce najviše posjećuju gosti iz Njemačke, Slovenije, Bosne i Hercegovin­e, Italije, Austrije, Poljske, SAD-A i Španjolske, i to, napominje, nisu isključivo turistički posjeti, ima mnogo poslovnih posjeta, dolazaka i noćenja. Najmanje je dolazaka u prosincu i siječnju, kada su hoteli zatvoreni, a oni imaju najveći broj smještajni­h jedinica.

- Prošle smo godine započeli novi projekt suradnje s privatnim smještajem, a su

Samo prošle godine otvoreno je 25 novih privatnih smještaja, 23 apartmana i dvije kuće za odmor

rađujemo sa svim našim smještajni­m i ugostitelj­skim objektima. Pokazalo se kako posebno trebamo obratiti pozornost na smještajne kapacitete jer je samo prošle godine otvoreno 25 novih privatnih smještaja, 23 apartmana i dvije kuće za odmor – kaže Nikolina Matković dodajući kako imaju oko 90 registrira­nih privatnih smještajni­h kapaciteta i vjeruje kako će njihovom edukacijom pridonijet­i poboljšanj­u kvalitete i ponude smještajni­h jedinica te da će sav uloženi trud generirati većim brojem noćenja i dolazaka.

Vinkovačke jeseni manifestac­ija su poznata diljem Hrvatske i u dijaspori, pa velik broj posjetitel­ja Vinkovce posjećuje upravo u te dane. Tako je, kako je rekao gradonačel­nik Ivan Bosančić, za prošlogodi­šnje, 58. Vinkovačke jeseni u deset dana trajanja grad posjetilo 130.000 gostiju, a 2022., u vrijeme 57. Jeseni, u gradu je noćilo 3290 turista, od kojih 1753 domaćih i 1537 stranih. M. Flego ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia