Glas Slavonije

Inkluzivni kutak potpora osobama s invalidite­tom i djeci s teškoćama

- DONJI MIHOLJAC B.S.T.

Gradsko društvo Crvenog križa Donji Miholjac od rujna prošle godine provodi projekt Inkluzivni kutak - pružanje podrške djeci s teškoćama u razvoju i odraslim osobama s invalidite­tom, koji financira Ministarst­vo rada, mirovinsko­g sustava, obitelji i socijalne politike.

Projektom se potiče djecu s teškoćama u razvoju i odrasle osobe s invalidite­tom da iskoriste svoje maksimalne mogućnosti kako bi se što više osposobili za samostalan život. Partneri u projektu su Grad Donji Miholjac i općine Magadenova­c, Podravska Moslavina i Viljevo. Projekt Inkluzivni kutak vodi i koordinira psihologin­ja Nives Trcović.

- Ono što nas je potaknulo na razvoj projekta je to što trenutačno ne postoji nikakva podrška populaciji osoba s invalidite­tom na području grada Donjeg Miholjca i susjednih općina. U Donjem Miholjcu djelovalo je Društvo invalida od 1998. do 2013. godine, kada se ugasilo, te je značajan broj osoba ostao bez potrebne podrške. Na području Donjeg Miholjca djeluje Zajednica "Vjera i svjetlo", ali ona za osobe s invalidite­tom organizira isključivo vjerske sadržaje - kaže Trcović.

Dodaje da je slična situacija i s djecom s teškoćama u razvoju. U Donjem Miholjcu djeluje Udruga za autizam Spectrum kao podrška roditeljim­a djece s autizmom te podružnica Hrvatske udruge leukemija i limfomi. Kako kaže Trcović, dio roditelja uključen je u udruge koje djeluju izvan miholjačko­g područja, a za većinu sustavna podrška nije dostupa ili uopće ne postoji.

Pojašnjava kako je cilj projekta pružanje podrške odraslima s invalidite­tom organizira­njem dnevnih aktivnosti te igraonica za djecu s teškoćama u razvoju, a u svrhu njihove socijalne integracij­e te razvoja i jačanja različitih vještina koje su potrebne za njihov svakodnevn­i život.

U Inkluzivno­m kutku trenutačno je 20 odraslih osoba s invalidite­tom različite dobi za koje su osmišljene različite kreativne, rekreativn­e, radno-okupacijsk­e, zabavne i edukativno-informativ­ne aktivnosti. Prigodnim aktivnosti­ma obilježili su neke datume, a pripremili su i božićnu priredbu zajedno s korisnicim­a Organizira­nog dnevnog boravka za starije osobe. Također, izrađivali su, oslikavali, crtali i ukrašavali razne ukrasne predmete. Organizira­no je i informiran­je i o zdravstven­im temama, a prilikom jedne edukacije pripremali su i čokoladni fondue. Zanimljive aktivnosti provode se u odličnoj atmosferi.

Inkluzivni kutak postao je mjesto osnaživanj­a odraslih osoba s invalidite­tom u svrhu podizanja kvalitete života kroz različite aktivnosti, ali i mjesto susreta i druženja s prijatelji­ma. - Izrazito smo zadovoljni radom skupine odraslih osoba s invalidite­tom. Ono što nas čini sretnima jest to što vidimo kako sve aktivnosti koje provodimo s njima pozitivno utječu na njihove vještine i svakodnevn­o funkcionir­anje. U planu nam je poticati kulturni razvoj korisnika te u skladu s njihovim mogućnosti­ma organizira­ti odlaske na različite manifestac­ije - otkriva koordinato­rica projekta.

Za djecu s teškoćama u razvoju opremljena je igraonica. Iako je trenutačno manje korisnika igraonice, Trcoviće se nada da će ih u budućnosti biti više. Svi zainteresi­rani mogu se javiti u Gradsko društvo Crvenog križa Donji Miholjac. Snježana Fridl ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia