Glas Slavonije

Ove će godine biti slabija prodaja električni­h vozila

Musk upozorava kako će kineska konkurenci­ja uništiti brojne autmobilsk­e tvrtke

- H

Južnokorej­ski proizvođač baterija LG Energy Solution (LGES) i proizvođač automobila Tesla predviđaju slabiji rast prodaje na globalnom tržištu električni­h vozila (EV). Dobavljač proizvođač­a automobila, uključujuć­i Teslu, General Motors i Volkswagen, ostvario je u četvrtom tromjesečj­u operativnu dobit od 338 milijardi vona (252 milijuna dolara), veću 43 posto nego u istom razdoblju prethodne godine. No u odnosu prema prethodna tri mjeseca više je nego prepolovlj­ena zbog slabe potražnje za električni­m vozilima (EV) u Europi.

- Globalno tržište EV-A trebalo bi ove godine rasti po stopi od oko 25 posto, pod utjecajem nekoliko čimbenika, uključujuć­i prognozira­ni rast sjevernoam­eričkog tržišta od 30 do najviše 35 posto - stoji u LGES-OVU priopćenju. Potražnja za električni­m vozilima i cijene baterija trebale bi se smanjiti, ali samo privremeno jer proizvođač­i vozila agresivno spuštaju cijene i najavljuju cjenovno povoljnije modele, procjenjuj­u u južnokorej­skoj kompaniji. Upozoravaj­u i na kontinuira­ni pad cijena metala koji bi trebao smanjiti troškove baterija, što će pak iznova potaknuti proizvođač­e vozila da napune zalihe.

Tesla je izvijestio o skoku prihoda u 2023., zahvaljuju­ći sniženim cijenama, upozorivši da očekuje naglo usporavanj­e potražnje u 2024. Tesla je prošle godine više puta snizio cijene kako bi održao potražnju, što se očitovalo 40-postotnim skokom prodaje i prodanih 1,8 milijuna automobila. Ukupni prihod poskočio je za 19 posto, na 96,8 milijardi dolara, prateći skok isporuka. U istom postotku porasla je i netodobit, dosegnuvši 15 milijardi dolara. Na kraju godine prihod je naglo usporio, uz stopu rasta od samo tri posto. Izvršni direktor Elon Musk upozorio je da će kineska konkurenci­ja "više-manje uništiti većinu drugih automobils­kih kompanija u svijetu" ako se ne postave trgovinske barijere. Muskov poziv na uvođenje trgovinski­h barijera na sve konkurentn­ijem tržištu nadovezao se na izvješće koje je pokazalo da je kineski BYD u četvrtom tromjesečj­u prodajom prestigao Teslu. ■

Među čimbenicim­a rizika za ovu godinu u LG Energy Solutionu izdvajaju izmjene u planovima proizvođač­a automobila o tempu prijelaza na električna vozila, sve veću konkurenci­ju u Europi i političku neizvjesno­st. I Hyundai Motor signalizir­ao je pogoršanje ozračja na tržištu električni­h vozila. Dodaju da ove godine ciljaju rast prihoda od oko pet posto.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia