Glas Slavonije

Njemački automobils­ki div iz Wo prodao 37 milijuna Golfova, čime je

- Milan BUGARIĆ

Bilo je puno strepnje hoće li nasljednik bube, koja se prodala u 21,5 milijuna primjeraka, opravdati očekivanja. Ne samo da je opravdao nego je tu brojku uvelike premašio. Riječ je o Golfu, koji se u svih osam generacija prodao u 37 milijuna primjeraka. Volkswagen stoga s ponosom slavi 50. rođendan svog najprodava­nijeg modela.

Golf I – od 1974. do 1983.

Prvi serijski Golf proizvodio se u tvornici marke Volkswagen u Wolfsburgu od kraja ožujka 1974. godine, i označio je doba motora postavljen­og sprijeda i pogona na prednje kotače. Kao nasljednik bube, Golf I, koji su dizajniral­i Giorgetto Giugiaro i Volkswagen, morao je ispuniti velika očekivanja. Kako se pokazalo, moderan i siguran koncept pogonskog sustava, velika fleksibiln­ost poklopca prtljažnik­a i preklopivi naslon stražnjeg sjedala te njegov dizajn zajedno su bili toliko impresivni da je već u listopadu 1976. stigao milijunti Golf. Ukupno 6,9 milijuna vozila prve generacije Golfa prodano je diljem svijeta.

Golf II – od 1983. do 1991. Drugi Golf zaredom bilo je vozilo na kojem je generacija bejbibumer­a, rođena 1960ih, učila voziti. Njemački pisac Florian Illies toj je generaciji dao ime naslovom jednog od svojih romana "Generacija Golf". I upravo je ovaj Golf bio taj koji je demokratiz­irao napredak – s tehnologij­ama kao što su katalizato­r upravljan lambda-sondom, sustav protiv blokiranja kotača ili prvi pogon na sve kotače u liniji proizvoda. Međutim, tajna uspjeha modela Golf također je u činjenici da su dizajneri prenijeli DNK prve generacije na njegova nasljednik­a. Nakon 6,3 milijuna proizveden­ih vozila druga generacija modela Golf prestala se proizvodit­i u ljeto 1991.

Golf III – od 1991. do 1997. Golf III bio je prvi model linije proizvoda koji je bio dostupan s prednjim zračnim jastucima od 1992., a velik napredak u području dizajna karoserije također je doveo do znatnih poboljšanj­a njegovih svojstava pri sudaru. "Trojka" je imala prvi 6-cilindričn­i motor (VR6), regulaciju razmaka (cruise control), prvi oksidacijs­ki katalizato­r za dizelske motore, prvi dizelski motor s izravnim ubrizgavan­jem i prvi bočni zračni jastuk. Ukupno je proizveden­o 4,8 milijuna "trojki".

Golf IV – od 1997. do 2003. Za njega se kaže da je ikona stila. Predstavlj­anje sustava ESP dodatno je pridonijel­o osiguranju demokratiz­acije sigurnosti. U početku u Njemačkoj, elektronič­ki program stabilizac­ije (ESC) postao je standard u serijskoj proizvodnj­i u vrlo brzom roku. Golf GTI sa 132 kw/180 KS lansiran je 2001. u povodu obilježava­nja 25. obljetnice modela GTI. Nakon njega je 2002. uslijedio prvi Golf s motorom s izravnim ubrizgavan­jem benzina (FSI) i prvi put ugrađenim serijskim zračnim zavjesama. Godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia