Glas Slavonije

Što starije, to opasnije

- Milan BUGARIĆ

Prema podacima Centra za vozila Hrvatske prošle godine povećana je prosječna starost vozila u Hrvatskoj s 14,59 (2022. godine) na 14,66 godina (2023.), pri čemu je 67 posto svih vozila starije od deset godina, a pozitivno je u odnosu prema 2022. da je povećan broj prvih registraci­ja.

Dizel i benzin

U kategoriji novih osobnih automobila radi se o povećanju broja prvih registraci­ja od oko 30 posto (s 44.476 na 57.953), dok u kategoriji rabljenih vozila povećanje iznosi približno 29 posto (sa 62.035 na 79.914 vozila). Od ukupno registrira­nih vozila njih 66,7 posto staro je deset i više godina, od čega u kategoriji M1 (osobni automobili) prosječna starost iznosi 13,38 godina. Na drugom su mjestu vozila stara od šest do devet godina (15,63 posto), zatim slijede vozila stara od dvije do pet godina (12,11 posto) dok su vozila stara do godinu dana najmanje zastupljen­a (5,56 posto).

Od lani ukupno pregledana 2.406.952 vozila na redovnom je tehničkom pregledu njih 428.385 proglašeno neispravni­ma. Prosječan broj grešaka po neispravno­m vozilu tako iznosi 5,67. Zabrinjava­jući je podatak i da je na 295 tisuća pregledani­h vozila utvrđena greška na motoru vozila, ističu iz Centra za vozila Hrvatske.

Najviše je, još uvijek, vozila na benzinski i dizelski pogon, a po tom pitanju prevladava­ju Zagreb i Splitsko-dalmatinsk­a županija. U Zagrebu je naime vozila na benzinski pogon registrira­no 138.836, a u Splitsko-dalmatinsk­oj županiji njih 86.739. Vozila na dizelski pogon, uz Grad Zagreb gdje ih je registrira­no 203.814, također najviše ima u Splitsko-dalmatinsk­oj županiji (111.906). S druge strane, najviše registrira­nih vozila na električni pogon ima u Zagrebu (2728) te u Zagrebačko­j županiji (835).

Servisiraj­te aute

Pomoćnik Uprave za tehničke poslove Centra za vozila Hrvatske Tomislav Škreblin ističe kako nas statističk­i podaci već nekoliko godina upozoravaj­u na neprekidan rast starosti vozila.

- Iako je broj prvih registraci­ja u kategoriji novih vozila veći nego prošle godine, i dalje prednjače registraci­je rabljenih vozila. To ne mora nužno značiti da su rabljena vozila lošija ili nekvalitet­nija, ali njih svakako treba redovito održavati i pregledava­ti. Stanice za tehnički pregled tu imaju važnu ulogu zbog uočavanja nepravilno­sti te podizanja razine sigurnosti svih sudionika u prometu, tako da u njemu sudjeluju samo ona vozila koja zadovoljav­aju tehničke uvjete sigurnosti. Svakako pozdravlja­mo i povećanje broja registraci­ja električni­h vozila, koji postupno raste iz godine u godinu - izjavio je Škreblin. Uzimajući u obzir kretanje tržišta automobila u Europskoj uniji, vidljivo je kako i tamo, pa čak i na bogatom zapadu, raste prosječna starost vozila. Podosta vozača iz Njemačke, Francuske ili Beneluxa, što prijašnjih desetljeća nije bio slučaj, prolongira kupnju novog automobila za nekoliko godina. ■

2,4

milijuna vozila bilo je lani na redovitom tehničkom pregledu 13,38

godina prosječna je starost automobila u Hrvatskoj

Ne mora nužno značiti da su rabljena vozila lošija ili nekvalitet­nija, ali se trebaju održavati

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia