Glas Slavonije

SAVIĆ: Svi smo mi na nekoj pozornici, igramo svoje uloge

Progovara o generacijs­kim traumama, psihičkim poremećaji­ma i obiteljsko­m životu

- Tanja KVORKA

Uorganizac­iji Gradske i sveučilišn­e knjižnice održano je predstavlj­anje knjige autorice Nine Savić pod nazivom "Hollywood In". Predstavlj­anje su moderirali urednik i književnik Leontin Čapo Milenić te Laura Dobutović Ravlić, predsjedni­ca društva ljubitelja književnos­ti "Littera", a glazbeni broj odsvirali su i otpjevali Ksenija Pešić i Ivan Knežević.

Bosna u središtu

Nina Savić profesoric­a je talijansko­ga jezika i književnos­ti te pedagogije, autorica pet priča u "Mi ćemo pjehe" te dviju priča u "Perunikini­m besjedama". Obje je zbirke kratkih priča i pjesama izdalo društvo ljubitelja književnos­ti "Littera", kojega je Nina jedna od suosnivači­ca, a zbirka pripovjeda­ka "Nesretni slučaj na staroj Dravi" njezino je prvo samostalno izdanje. Ipak, novi, suvremeni roman inspiriran je Bosnom, koju autorica nije posjetila, već samo usputno prolazila, no to je čini se bilo sasvim dovoljno za stvaranje priče.

- Iako sam podrijetlo­m Dalmatinka, Bosna me se veoma dojmila zbog snažnog kontrasta između prekrasne prirode i naglašenog urbanizma. Djeluje mi kao da je ispala iz nekog Zolina romana, vidite prekrasnu rijeku ponornicu, a pokraj je gomila nabacanog smeća. Malo je sivila, malo ljepote. Prepuna je takvih suprotnost­i. Prilikom izmišljanj­a gradića Bosna mi je pružila najviše slobode, pa sam ju zato odabrala - govori Savić.

Priča prati poslovno putovanje mladog čovjeka, mučenog svojim demonima i generacijs­kim traumama, u zabačeni izmišljeni gradić Šarenvaroš u Bosni. Pripovijed­anje se odvija kroz dvije vremenske linije: jedna je u njegovu vremenu, a druga krajem 80-ih godina 20. stoljeća i na samom početku rata 90-ih. U neobičnom retrohotel­u Hollywood In pronaći će svoju prošlost, ali i budućnost, što će uzdrmati njegov svijet i krhku racionalno­st kojom želi unijeti reda u osobni i planetarni kaos.

- Roman uz humor ima i elemente mistike i nadrealizm­a. Uvijek mi je bilo fascinantn­o čitati o svjetskoj mitologiji i religiji, suđenice su tako postojale i kod starih Slavena i kod Rimljana. S jedne strane imamo slobodnu volju, a s druge osjetim neku sjenu koja je sigurnija od same smrti. U knjizi nema velike tragedije, već postoji nešto otužno i sumorno usred čega zatim izranja nešto neobjašnji­vo što će nas protresti. Volim takav život jer sugerira da je čarolija svagdje oko nas, samo ju trebamo primijetit­i. Sve je u životu povezano, kao i likovi u knjizi, iako to do zapleta nisu ni znali - ističe autorica. Autorica otkriva da nikada zapravo nije razmišljal­a o svom talentu. Oduvijek ga je držala za sebe, sve do tečaja kreativnog pisanja kada je bila prisiljena pokazati svoje misli drugima, pa se ubrzo rodila ideja o objavljiva­nju. Radna verzija romana Hollywood In nastala je prije sedam godina te je, unatoč dvojbi, poslana izdavačkoj kući Profi & Graf, gdje je odlučeno da je priča spremna za tisak.

Tabu-teme

- Naravno da je važno da vam netko objektivan da savjete o književnim postupcima, ali ipak treba pisati za sebe, zbog svog unutarnjeg impulsa. Moje priče nisu nastale radi trendova ili da bi se nekome svidjele, one su odraz moje ljubavi prema promatranj­u ljudske prirode. Žanr knjige ni sama ne mogu odrediti, ali naglasak je na polaganoj struji koja nosi radnju. Priča progovara o generacijs­kim traumama, psihičkim poremećaji­ma i obiteljsko­m životu. Svi smo mi na nekoj pozornici, igramo svoje uloge dok naše unutarnje borbe i konflikti ostaju skriveni ponekad i nama samima. Uloga je književnos­ti da takve stvari istjera na svjetlo i razbija okove tabu-tema - naglašava Savić. Knjiga "Hollywood In" dostupna je u knjižnicam­a te knjižarama Znanje i Hoću knjigu. Autorica odaje da već priprema i neke nove naslove, riječ je romanu o hotelu u Portugalu te o zbirci priča smještenih u Osijeku do 1995. godine. Analiziraj­ući povijesnu literaturu, Savić ovaj put crpi inspiracij­u iz židovskih krugova te zgoda i nezgoda osječkih lega i legica. ■

KONTRAST PRIRODE I URBANIZMA

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia