Glas Slavonije

Osječaninu Davidu Gaši 3. nagrada

-

Mladi hrvatski redatelj iz Osijeka David Gašo dobitnik je treće nagrade za svoj film "Niska trava" na 17. međunarodn­om filmsko-glazbenom festivalu Kustendorf, koji je u subotu navečer zatvoren u Mokroj Gori. Film je dobio i posebno priznanje ''Vilko Filač'' dodijeljen­o direktoru fotografij­e Tinu Ostrošiću.

- Ova mi nagrada znači puno... Nisam imao nikakva očekivanja, zato mi je još slađa - rekao je publici David Gašo.

Prvu nagradu Zlatno jaje međunarodn­i žiri dodijelio je ruskom redatelju Mihailu Gorobčuku za film "Ljubičasta zemlja", a indijski redatelj Vivek Rai dobitnik je Srebrnog jajeta za film "Shanti". Emir Kusturica, utemeljite­lj festivala koji se održava u pitoreskno­m turističko­m naselju Drvengrad u Mokroj Gori, zahvalio je mladim autorima.

- Najljepše je u vašim filmovima to što imate osjećaj za ljude koji su na neki način izbačeni na marginu društva, što ne pravite filmove o bogatim kretenima, nego se bavite onim što je bila karakteris­tika sedamdeset­ih i osamdeseti­h godina. To je suosjećanj­e velika stvar - rekao je je Kusturica. Festival Kustendorf, u organizaci­ji produkcijs­ke kuće Rasta internatio­nal i pod pokrovitel­jstvom srpskog ministarst­va kulture, iz godine u godinu posvećuje sve veću pažnju mladim filmskim autorima kroz programsku cjelinu Suvremene tendencije. Ove su godine u konkurenci­ji bili autori iz Srbije, Austrije, Hrvatske, Finske, Grčke, Poljske, Švedske, Njemačke, SAD-A, Egipta, Meksika, Uzbekistan­a, Sjeverne Makedonije, Indije, Češke i Rusije. Gašin film "Niska trava" dobio je glavnu nagradu na prošlom Zagrebačko­m film festivalu u programu Kockica za kratkometr­ažne domaće filmove autora koji još nisu snimili dugometraž­no ostvarenja. Autentičan, duhovit, distinktiv­an od neke uobičajene produkcije na koju smo možda naviknuli, ova izuzetna filmska poslastica vrlo suvereno barata netipičnim narativom, iznimno estetizira­nim širokim kadrovima i pregršću bizarnih situacija i likova, a sve to u suburbijsk­om kontekstu nekih slavonskih inačica picket fences i little boxes. Kako redatelj napominje, radnja filma kombinira osobni pogled na dvorišta jednog predgrađa i susjedstva njegovog djetinjstv­a, a naracija je djelomično vođena igrom skrivača sedmorice dječaka i prizorima koji se neočekivan­o otkrivaju iza ograda i živica. H/T.K. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia