Glas Slavonije

Članstvo u euro daljnji rast plać su se ekonomsk

Guverner HNB-A: Pokazalo se da je upravo u kriznim

- Hina/d.pav.

Članstvo Hrvatske u eurozoni povoljno će utjecati na tržište rada te daljnji rast plaća kao i na otvaranje novih radnih mjesta. Istaknuo je to u utorak premijer Andrej Plenković na konferenci­ji "Godina dana s eurom u Hrvatskoj", koju je organizira­la Hrvatska narodna banka (HNB), pri čemu je podsjetio na izazovan put koji je Hrvatska prošla na putu do članstva u eurozoni.

Otpornost

Plenković je istaknuo da je to članstvo novi razvojni zamah. Podsjetio je da je 2016. BDP u apsolutnom iznosu dosezao 47 milijardi eura, procjene govore da je s krajem 2023. narastao na oko 75 milijardi eura, a BDP po stanovniku trebao bi se približiti 20 tisuća eura. S druge strane, 2016. godine iznosio je 11,5 tisuća eura. "To je toliko moćno i mjerljivo da vidimo kakvi su sve efekti ovakvih strateških iskoraka na koje smo se odlučili 2016. Onda nije ni čudo da smo među 38 naprednih gospodarst­ava svijeta", poručio je predsjedni­k Vlade. Rekao je da je uvođenjem eura Hrvatska postala i otpornija na vanjske šokove i krize, a da je članstvo u eurozoni i šengenskom prostoru, uz najviši investicij­ski kreditni rejting u povijesti i "vrlo pristojnu" stopu poreza na dobit, i ključna referenca za potencijal­ne strane ulagače.

Plenković je podsjetio da se ulazak Hrvatske u eurozonu odvijao u uvjetima najviše inflacije, no i rekao da je, prema analizi Europske komisije, zamjena kune eurom utjecala na rast inflacije za samo oko 0,4 postotna boda. Iznio je i podatke o inflaciji u proteklih sedam godina. Kumulativn­o, od listopada 2016. do studenog

Guverner Vujčić rekao je da su kamatne stope, i na stambene kredite građanima i na kredite poduzećima, prvi put u povijesti u “potpuno usporedive”, pa čak i “apsolutno niže” u određenim segmentima od prosječnih kamatnih stopa u europodruč­ju, a “znatno niže” nego u usporedivi­m zemljama izvan europodruč­ja. “Od početka karijere slušam pitanja kada će kamatne stope u Hrvatskoj biti kao u Njemačkoj. Evo, konačno i jesu takve, čak i niže u nekim segmentima. To ne bi bilo moguće bez uvođenja eura, to je jasno”, izjavio je Vujčić. Primjerice, prosječna kamatna stopa na stambene kredite u Hrvatskoj iznosi 3,64 posto, u Njemačkoj 4,22 posto, a u europodruč­ju u prosjeku 4,05 posto. Vujčić je naveo i primjer Mađarske, koja nije u eurozoni, a u kojoj prosječna kamatna stopa na stambene kredite iznosi 8,76 posto.

PROJEKT UVOĐENJA EURA USPJEŠNO JE ZAKLJUČEN

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia