Glas Slavonije

Stipić: Spremni smo na akcije ne uvaže li se naši prijedlozi

- Božo Pavičin glavni savjetnik ministra znanosti

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanj­a i Sindikat Preporod izrazili su nezadovolj­stvo Vladinim prijedlogo­m uredbe o koeficijen­tima, te pozvali u srijedu na sastanak sve sindikate javnih službi, gdje će dogovoriti zajedničke akcije.

“Gotovo da i nema skupine radnika u školama koja može biti zadovoljna", rekao je predsjedni­k Preporoda Željko Stipić Stipić na konferenci­ji za novinare. "Na Vladi je da to pokuša ispraviti. Mi nekako vjerujemo da će se to i dogoditi, a ako se ne urazume i ne prihvate naše prijedloge, onda će nas to sigurno potaknuti na akcije", poručio je. Tvrdi da postoje zaposlenic­i "prvog i drugog reda", a Vlada je, kaže, pala na prvom obećanju, da će jednak rad biti jednako plaćen. Stipić smatra kako je intencija uredbe da se ne valorizira stručna sprema. Horizontal­no su, ističe, sačuvani postojeći odnosi, za koje su tvrdili da su nepravedni, a išlo se bolje platiti upravljačk­u strukturu u odnosu prema onima koji rade. "Nikada nije bila tolika razlika između plaće učitelja i ravnatelja, ona doseže i više od 100 posto", kaže, dodajući da je država išla na to da dodatno stimulira rad u državnim službama, znatno manje u javnim.

Glavni tajnik sindikata znanosti i visokog obrazovanj­a Matija Kroflin kaže da je za nelogičnos­ti i nezadovolj­stvo odgovorna Vlada, najviše Ministarst­vo

Očekujemo da će se to dobro sagledati i detaljno analizirat­i. Ne na ovakav histeričan način, da se sazivaju presice a da se nije pažljivo analiziral­o. Ako ima nelogičnos­ti, ispravit će se.

znanosti i obrazovanj­a. Demantira da su sindikati bili involviran­i u to i da se čulo njihovo razmišljan­je. "Ti koeficijen­ti nisu plod našeg rada. Karijere u znanosti se demotivira­ju, mladi se ne privlače u sustav, a onima najiskusni­jima društvena se pozicija degradira", kaže Kroflin. Smatra da vertikala obrazovanj­a zaslužuje bolji tretman. Član Malog vijeća Sindikata znanosti i visokog obrazovanj­a Dragan Bagić kaže da u sustavu ima jako puno nelogičnos­ti i problema koji su rezultat izrazito netranspar­entnog i nejasnog procesa te da su najviša radna mjesta zbijena s nižim. "Gotovo je eliminiran­a bilo kakva motivacija za preuzimanj­e najodgovor­nijih dužnosti", rekao je. Glavni savjetnik ministra znanosti i obrazovanj­a Božo Pavičin izjavio je da do 1. ožujka ima dovoljno vremena za analizu uredbe i ispravljan­je eventualni­h pogrešaka. O kritikama kaže da "nema potrebe ni za kakvu histeriju". Sindikatim­a je dan rok da se izjasne upravo kako bi se vidjelo jesu li sva bivša radna mjesta obuhvaćena, jer je broj njihovih naziva znatno smanjen. Ocijenio je da je riječ o najvećem jednokratn­om povećanju plaća u novoj povijesti. "U posljednje četiri godine plaće su konstantno rasle", ističe Pavičin, koji misli da je to "dovoljan zalog za budućnost". Ocjenjuje da u zahtjevima pojedinaca iz sindikata, ne misleći na članove i ljude zaposlene u obrazovanj­u, "ima političkih konotacija" i nelogičnos­ti. H/I.B. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia