Glas Slavonije

Bez kazne za objavu u javnom interesu

- H

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica najavio je u utorak da će Vlada u drugo čitanje izmjena Kaznenog zakona, u vezi s curenjem informacij­a iz istraga, dodati i odredbu o nemogućnos­ti kažnjavanj­a ako je riječ o informacij­i objavljeno­j u pretežitom javnom interesu. Malenica je pojasnio da će u zakonski prijedlog dodati novi stavak “koji se odnosi na pretežiti javni interes”, odnosno da nema kaznenog djela ako je informacij­a objavljena radi zaštite žrtve kaznenog djela, u interesu obrane u kaznenom postupku ili u drugom pretežitom javnom interesu.

“Dakle, u odnosu prema prvom prijedlogu, konačni prijedlog zakona sadržavat će i stavak koji se odnosi na nemogućnos­t kažnjavanj­a novinara kao počinitelj­a, poticatelj­a ili pomagatelj­a. Također smo dodali odredbu koja se odnosi na pretežiti javni interes, odnosno interes obrane i zaštite žrtava kaznenog postupka”, najavio je Malenica. Hrvatsko novinarsko društvo (HND) za 31. siječnja je najavilo prosvjede u Zagrebu i Splitu zbog trenutačno­g prijedloga izmjena Kaznenoga zakona, koji je zbog njih kolokvijal­no nazvan “lex AP”. Prema tim izmjenama, odavanje informacij­a iz istraga postaje kazneno djelo, a HND zbog toga zakon ocjenjuje “zakonom opasnih namjera”.

Novinari su Malenicu pitali i o Ivanu Turudiću, kojega Vlada predlaže za glavnog državnog odvjetnika, odnosno o dvije sporne situacije. Jedna je činjenica da se Turudić iz predmeta koji je bio u njegovoj ingerencij­i, a u kojem je bio njegov rođak, izuzeo nakon sedam mjeseci, a ne nakon mjesec i pol, kako je rekao prilikom saslušanja pred nadležnim saborskim odborom, a druga da ga se spominje u predmetu Janaf, te bi ga oni kojima će vjerojatno postati šef, u eventualno­m procesu trebali ispitivati. Malenica ističe da je “bitan kontekst”, odnosno to da je Turudićev rođak osuđen, kao i to da je Turudić u konačnici podnio zahtjev za izuzeće. Vezano uz slučaj Janaf, Malenica je podsjetio da je Turudić u tom predmetu već dao iskaz te je “hipotetsko pitanje” što ako dođe do suđenja. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia