Glas Slavonije

Zoni nosi i a, ostvarile e koristi

Vremenima jako važno imati euro

-

2023. inflacija je iznosila 28,6 posto, a u tom je razdoblju prosječna mirovina porasla za 54 posto, prosječna plaća za 61, a minimalna plaća za 103 posto. No, kako je napomenuo, inflacija je najsnažnij­e porasla u razdoblju od srpnja 2021. do listopada 2022., zbog rasta cijena energenata, dakle u trenucima energetske krize i ruske agresije na Ukrajinu, kada Hrvatska još nije bila dio eurozone. No u posljednji­h 12 mjeseci inflacija je znatno usporila, tako da euro nije bio njezin uzrok, ocijenio je premijer. Da je euro uzrok inflacije, argumentir­a Plenković, onda bi zemlje izvan eurozone imale manju inflaciju od Hrvatske, a ne veću, kao što je uglavnom slučaj, osim Švedske i Danske.

Premijer je poručio da je Hrvatska ostvarila sve što je planirala, a preostaje joj još članstvo u OECD-U, u koji bi prema Plenkoviće­voj računici Hrvatska trebala ući u prvom tromjesečj­u 2026. godine. Pritom, Hrvatska je očuvala političku, ekonomsku, financijsk­u i socijalnu stabilnost, zahvaljuju­ći i politici državnog intervenci­onizma. Plenković je istaknuo i "itekako dobro" korištenje financijsk­ih poluga velikih europskih sredstava, pri čemu je izdvojio i Nacionalni plan oporavka i otpornosti (NPOO), u čijem je korištenju Hrvatska među "najboljima i najbržima".

Manji troškovi

Naglasio je i da je ovo godina "demokratsk­ih izazova" u kojoj će "pola čovječanst­va" izići na izbore, između ostalog i EU, pa i Hrvatska."to znači da sve ovo što radimo predstavlj­amo ljudima zbog kojih to radimo", poručio je Plenković, istaknuvši da je ulazak u eurozonu jedan od strateških i formatiraj­ućih za hrvatsko društvo i narod. Zaključno je naglasio tri temeljna cilja za Hrvatsku u ovom desetljeću i poslije. Mora imati političku stabilnost, biti ekonomski snažna te društveno solidarna. Guverner HNB-A Boris Vujčić ocijenio je da je projekt uvođenja eura u Hrvatskoj uspješno zaključen, i to u najkraćim mogućim rokovima, a da su se očekivane ekonomske koristi od prelaska na euro u cijelosti ostvarile. Vujčić je poručio da je euro hrvatsko gospodarst­vo učinio snažnijim i otpornijim, što je posebno došlo do izražaja u kriznim uvjetima u kojima je uvođen. "Pokazalo se da je upravo u kriznim vremenima jako važno imati euro, koji je pomoć da se te krize lakše prebrode", rekao je guverner. Kriza se očitovala i u visokoj inflaciji, snažnom monetarnom zatezanju, kao i izraženim geopolitič­kim napetostim­a i neizvjesno­stima, no unatoč svim specifični­m okolnostim­a projekt uvođenja eura je uspješno zaključen, izjavio je Vujčić, ocijenivši i da su upravo takve okolnosti učinile neke od pozitivnih učinaka još većima i važnijima. Govoreći o tim pozitivnim učincima, Vujčić je na prvom mjestu naglasio uklanjanje tečajnog rizika, što se u cijelosti i ostvarilo, pri čemu dug svih sektora u inozemnoj valuti iznosi samo oko pola milijarde eura, a prije uvođenja eura iznosio je 77 milijardi eura. Zbog toga je smanjena i premija rizika države, a ujedno i "ograničen prijenos globalno viših kamatnih stopa na domaći financijsk­i sustav", istaknuo je Vujčić. Tako su, sukladno očekivanji­ma, troškovi zaduživanj­a u Hrvatskoj niži nego što bi bili da je ostala izvan eurozone. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia