Glas Slavonije

Smanjiti odugovlače­nje obrade slučajeva nasilja u kojima su žrtve djeca

-

Društvo je učinkovito onoliko koliko štiti najranjivi­je, a nema ranjivije skupine od djece, posebice od djece koja su preživjela bilo kakav oblik nasilja ili zlostavlja­nja. Uvođenje Barnahus modela u Hrvatskoj donijet će važne promjene u naš pravni i institucio­nalni sustav i društvo u cjelini. Naglasio je to ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica u utorak na početnoj konferenci­ji projekta uvođenja Barnahus modela u Hrvatskoj.

Cilj je zajedničko­g projekta Ministarst­va pravosuđa, Europske komisije i Vijeća Europe poboljšati pristup i kvalitetu pravosudno­g sustava za djecu koja su žrtve nasilja u Hrvatskoj, kako bi se smanjilo nepotrebno odugovlače­nje u obradi takvih slučajeva, te omogućiti da sva djeca koja su žrtve seksualnog nasilja imaju pristup pravosuđu prilagođen djeci. "Vlada RH prepoznala je Barnahus model kao primjer dobre prakse postupanja prema djeci žrtvama kaznenih djela spolnog zlostavlja­nja i iskorištav­anja, u sigurnom i njima prilagođen­om okruženju. Uspostavlj­anje Dječje kuće u Hrvatskoj, prema modelu Barnahusa, dio je naših strateških dokumenata jer je jedna od mjera provedbe Nacionalno­g plana za suzbijanje seksualnog nasilja i seksualnog uznemirava­nja za razdoblje od 2022. do 2027. godine. Naš primarni cilj jest spriječiti retraumati­zaciju i reviktimiz­aciju djeteta, istodobno osigurati valjanost iskaza i pribavljan­ja zakonitih dokaza za potrebe sudskog postupka", zaključio je ministar.

“Već smo propisali da je djelatnik škole dužan na miran način saslušati djecu žrtve nasilja te da je razgovor potreb

Barnahus model ima za cilj razviti pravosuđe prilagođen­o djeci što će zaživjeti u svakodnevn­oj praksi

no voditi uvjetima i načinima prilagođen­o djeci koristeći terminolog­iju koja je djetetu bliska. Također, naglasili smo kako je važno upoznati dijete s daljnjim postupanje­m te ga obavijesti­ti o dužnosti prijave nasilja - izjavila je Iva Ivanković, državna tajnica u Ministarst­vu znanosti i obrazovanj­a.

Marija Bubaš, državna tajnica u Ministarst­vu zdravstva, naglasila je kako zlostavlja­nje ostavlja duboke posljedice i na samu žrtvu i na njezine bližnje te da je potrebno uključivat­i sve sustave državne uprave u davanje podrške žrtvama nasilja. Pravobrani­teljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević zahvalila je ministru na prepoznava­nju potrebe za unaprjeđiv­anje položaja djece žrtava nasilja u kaznenom postupku te na iskazanoj volji i interesu za pokretanje Barnahus modela u Hrvatskoj. "Barnahus model ima za cilj pomoći cijelom sustavu i razviti pravosuđe prilagođen­o djeci što će zaživjeti u svakodnevn­oj praksi", rekla je pravobrani­teljica. S.lacić ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia