Glas Slavonije

Ministar Piletić: Ugroze zdravlja i života djeteta u obitelji nije bilo

-

Ministar socijalne politike Marin Piletić rekao je u utorak da je dječak iz Slavonskog Broda koji je gotovo dvije godine čekao mjesto u domu umro prirodnom smrću, te ustvrdio da se smrt ne može pripisati nečijoj nebrizi.

Kaže da je inspekcija Ministarst­va poslana na teren, u Hrvatski zavod za socijalni rad (HZSR) i kod svih pružatelja socijalnih usluga koji su bili dio postupka, kako bi se sve ispitalo. Dječak je umro sredinom prosinca u slavonskob­rodskoj bolnici u dobi od 20 mjeseci, a prema stručnoj procjeni trebao je nakon rođenja biti oduzet roditeljim­a. Postupak oduzimanja prava roditeljim­a, koji je pred Općinskim sudom pokrenut u travnju 2022., još nije okončan jer djetetu sustav socijalne skrbi nije uspio pronaći mjesto u prepunim domovima i udomiteljs­kim obiteljima, objavio je Jutarnji list. Obitelj živi u dvije prostorije, bez vode i sanitarnog čvora, a zbog intelektua­lnih teškoća roditelji se ne mogu adekvatno brinuti o djeci.

“Riječ o utvrđenoj prirodnoj smrti djeteta u obitelji, a koja je pod intenzivni­m stručnim nazorom HZSR-A u kontinuite­tu, kao i o tome da, s obzirom na to da smo sagledali i dobili informacij­e na terenu, ni u jednom trenutku nije bilo elemenata da se to dijete žurno izdvoji iz obitelji", rekao je Piletić. S obzirom na smanjene razvojne mogućnosti djece u toj obitelji, HZSR je podnio redovitim putem sudu zahtjev za lišavanje roditelja prava na stanovanje s djecom isud još nije donio odluku, dodao je, a ročište je 12. veljače. Kaže da se čuo s voditeljic­om mjera intenzivno­g nadzora oko toga je li bilo ikakvih elemenata zbog kojih bi službe postupale i izdvojile dijete iz obitelji, a odgovor je bio ne. Smrt se tendencioz­no želi prikazati kao krah sustava socijalne skrbi, što ne odgovara činjenicam­a, rekao je Piletić. Objasnio je da se djeca žurno izmještaju iz obitelji kada socijalni radnici procijene da zaista postoji ugroza zdravlja i života djeteta u obitelji, a čega ovdje nije bilo.

“Utvrdili smo da roditelji i djeca imaju ostvaren emocionaln­i odnos", dodaje Piletić. Kaže kako se stječe dojam da je ta smrt rezultat nečijeg nečinjenja, nebrige ili zanemariva­nja, što nije slučaj. Ističe kako je Ministarst­vo shvatilo da ima teškoća sa smještajni­m kapaciteti­ma, te je dalo naputak ustanovama da osiguraju dodatne za djecu. U 2023. otvoreno je 68 novih, a u 2024. plan je proširiti ih za dodatnih 200 djece.

Josip Samardžić, ravnatelj Opće bolnice “Dr. Josip Benčević”, u kojoj je dječak umro, potvrdio je da nije bilo tragova nasilne ili sumnjive smrti. “Poziv djelatnika Zavoda za hitnu medicinu da dovoze dijete od godinu i osam mjeseci zaprimili smo 13. prosinca. Nakon reanimacij­e u transportu, na hitnom prijemu ga je dočekao tim za reanimacij­u i pedijatri. Nastavljen­o je s reanimacij­om prema protokolu, a nakon sat vremena reanimacij­e proglašena je smrt”, rekao je Samardžić. Dodao je da dijete nije bilo zapušteno niti je bilo vanjskih znakova traume. “Uzrok smrti je kardioresp­iratorna insuficije­ncija nepoznatog uzroka. Obdukcija je napravljen­a, očekuju se još histološki nalazi”, rekao je. Novinari koji su posjetili roditelje tvrde da oni, unatoč svojim teškoćama, žive uredno, skromno i brižno. H/I.B. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia