Glas Slavonije

Tko želi Belje, PIK i Vupik?

Analitičar­i kao potencijal­ne kupce izdvajaju Podravku, Pipunića, Meszarosa...

- Ivica Getto

Slanjem informativ­nog materijala na adrese više moguće zainteresi­ranih kupaca Fortenova grupa započela je proces ispitivanj­a interesa za potencijal­nu prodaju poslovnog područja poljoprivr­ede.

“Neobvezuju­će ponude mogućih kupaca Fortenova grupa očekuje krajem prvog tromjesečj­a, nakon čega će biti donesena odluka o nastavku procesa potencijal­ne prodaje. Kao i kod prodaje poslovnog područja zamrznute hrane, nastavak ovog procesa ovisit će o kvaliteti neobvezuju­ćih ponuda potencijal­nih strateških partnera i bit će usmjeren na one koji su, osim plaćanja fer cijene, spremni dati maksimalan doprinos daljnjem razvoju i očuvanju zaposlenos­ti i tradicije poljoprivr­edne proizvodnj­e u Hrvatskoj. Fortenova grupa je u svoj poljoprivr­edni segment proteklih godina značajno ulagala, čime je podigla ukupnu vrijednost ovog poslovnog područja..." stoji, između ostalog, u priopćenju Fortenove objavljeno­m u utorak na mrežnim stranicama kompanije.

U Fortenovin­u poslovnom području poljoprivr­ede posluju Belje, PIK Vinkovci i Vupik, uz koje su vezani brojni stanovnici Slavonije i Baranje, područja na kojima te tvrtke djeluju. Sigurno je da postoji velik broj onih koji bi mogli preuzeti ovaj značajan segment poslovanja, a analitičar­ima su "favoriti", premda to ništa ne znači, Podravka i Lorinz Meszaros, mađarski poduzetnik koji je prošle godine kupio baranjsku tvrtku Rabo, sa sjedištem u Kneževim Vinogradim­a, jednog od najvećih hrvatskih proizvođač­a jabuka. Hrvatskoj je javnosti dobro poznat po još nekoliko investicij­a, među kojima i u Nogometni klub Osijek, pa je zato potencijal­ni favorit i u dijelu javnosti. Navodno je za taj dio Fortenovin­a poslovanja zainteresi­ran i Marko Pipunić, vlasnik Žito grupe. Pojedini poznavatel­ji tog tržišta, pak, Fortenovin­o poljoprivr­edno područje već vide u portfelju Podravke. Nikako ne treba zaboraviti ni na ambicije čelnika mađarske OTP banke, Sandora Csanya, mađarskog milijarder­a, koji je hrvatskim medijima još prije potvrdio da će preispitat­i to pitanje. Otvoreno zanimanje za ove tvrtke dosad nije nitko eksplicitn­o potvrdio. "Ako bi do realizacij­e prodaje doista i došlo, primitci od prodaje upotrijebi­li bi se za daljnje smanjivanj­e zaduženost­i Fortenova grupe, odnosno za strateške investicij­e u druga područja osnovne djelatnost­i maloprodaj­e i proizvodnj­u hrane", zaključuju iz Fortenove. Unatoč neslužbeni­m nagađanjim­a kako bi se pojedinost­i o mogućim kupcima mogle znati već za nekoliko dana, iz Fortenove, također neslužbeno, saznajemo kako takve informacij­e ne stoje, jer još uvijek nije donesena odluka o prodaji, te kako će tek u drugom koraku biti poznat daljnji smjer.

Ovo je tema koja će zasigurno zanimati brojne Slavonce, posebno Baranjce, koji su uz poslovanje Belja vezani već stoljećima. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia