Glas Slavonije

Hrvatska stagnirala, Mađarska je na dnu

Mađarska je pod vodstvom Viktora Orbána pala na 76. mjesto na ljestvici i ima najlošiju poziciju među zemljama EU-A

- Hina/i.b. Ivana Korajlić izvršna direktoric­a TI za BIH

Hrvatska je zadržala 57. mjesto u novom Indeksu percepcije korupcije organizaci­je Transparen­cy Internatio­nal, prema kojemu je Danska na vrhu, a Somalija na dnu ljestvice od 180 zemalja. Za Hrvatsku nema promjene u odnosu prema 2022. godini. Ostala je na 50 od mogućih 100 bodova i dijeli mjesto s Malezijom. Susjedne zemlje Slovenija i Italija su na 42. mjestu s 56 bodova. Danska, Finska, Novi Zeland i Norveška najmanje su korumpiran­e zemlje na svijetu, prema Indeksu percepcije. Na dnu ljestvice su zemlje koje potresaju krize poput Sirije, Venezuele i Somalije. Njemačka je zadržala deveto mjesto, a Francuska je 20. sa 71 bodom, jednim manje nego prije. Od zemalja na zapadnom Balkanu, Srbija je 104. s 36 bodova, a Bosna i Hercegovin­a 108. s 35 bodova. Crna Gora je na 63. mjestu s četiri boda manje od Hrvatske. "Ondje gdje su vladavina prava, neovisni mediji i skupine civilnog društva oslabljeni, korupcija cvjeta", rekla je Alexandra Herzog, voditeljic­a organizaci­je Transparen­cy Internatio­nal, piše DPA. Kao primjer je navela Mađarsku, koja je pod vodstvom Viktora Orbána pala na 76. mjesto na ljestvici i drži najlošiju poziciju među zemljama Europske unije.

BIH je najlošije plasirana država regije, a u Europi je po tome druga najgora, stoji u njihovoj analizi, koja potvrđuje da u BIH već godinama nema nikakvog napretka u borbi protiv korupcije. Stoga u Europi samo Rusija ima lošiji rezultat. BIH sada ima ocjenu 35, na ljestvici od nule, što je oznaka za najlošiji indeks,

Umjesto jačanja nezavisnos­ti i učinkovito­sti tužiteljst­ava i sudova imamo sustavne napore za urušavanje­m ključnih institucij­a i procesuira­nje na temelju političkih interesa.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia