Glas Slavonije

ICT industriji novi je dio strategije ključan

- H

Uvođenje novog tematskog prioritetn­og područja (TPP) za informatič­ko-komunikaci­jsku industriju (IKT) u drugu hrvatsku Strategiju pametne specijaliz­acije ključno je za daljnji rast i razvoj te brži prijelaz IT industrije s usluga na proizvode, poručili su predstavni­ci ICT udruženja.

Novo su tematsko područje za IKT industriju u toj strategiji "Digitalni proizvodi i platforme", za čije su se uvođenje kao vertikale zajednički zalagala vodeća hrvatska ICT udruženja - IT HGK, HUPICT, CISEX (izvoznici softvera) i CROAI (umjetna inteligenc­ija), čiji su predstavni­ci na konferenci­ji za novinare pod nazivom "IT&S3: Od dokumenta do provedbe" naglasili važnost toga kao i nove Strategije pametne specijaliz­acije (do 2029.), koju je Vlada usvojila u prosincu 2023. godine. Predsjedni­k udruženja HUP-ICT Hrvoje Balen naglasio je da se kroz digitalne platforme i proizvode dolazi i do većeg profita u tom sektoru. "Time idemo u smjeru zacrtanoga i u strategiji digitalne transforma­cije, da IT oko 2030. dođe do udjela od oko 13 % u BDP-U, prema sadašnjih manje od 7 %. Bez ovoga to i ne bismo mogli, a novo područje je i kao novi poligon na kojem se može razvijati IT industrija i nova šansa da hrvatski IT bude konkurenta­n", poručio je Balen.

Voditelj Odjela za konkurentn­ost gospodarst­va HGK Domagoj Šarić naglasio je da su surađivali sa Svjetskom bankom u strateškom projektu za podršku inicijativ­e klastera konkurentn­osti te su anketirali tvrtke kako bi utvrdili početno stanje i prijedlog novog tematskog područja. "Bilo bi dobro osvijestit­i da je inovacija jedan od glavnih elemenata produktivn­osti i veće profitabil­nosti, što donosi i veću konkurentn­ost, i u tome su ta strategija i novo tematsko područje važni. Ipak, trebat će nam sustavniji iskorak i da se realizacij­a strategije ubrza", smatra. Predsjedni­k Udruženja za IT u HGK-U Alojzije Jukić smatra da novo područje strategije otvara novu perspektiv­i za IT tvrtke, jer sada IT nije u tome samo horizontal­na potpora drugima kao dosada, nego ima mogućnost 'adresirati' i neka svoja područja, poput

Fintecha, Lowtecha, Ai-ja, Big Date, gaminga i druge, koji zapravo donose i usluge i proizvode, poput aplikacija, videoigara i drugih 'opipljivih' i komercijal­nih vrsta.

- Da bi se sve to brže i kvalitetni­je provodilo, treba i dosta volje samih IT tvrtki, od onih najmanjih do srednjih i velikih, koji malima mogu pomoći u digitalnoj transforma­ciji, promociji i drugom. To znači i da same IT tvrtke, ali i istraživač­ka zajednica, državna uprava i drugi uključeni trebaju zajedno promišljat­i kako nešto promovirat­i, i to je jedna od ideja koju ICT zajednica želi sada promovirat­i, da se međusobno više koordinira­ju i komunicira­ju kaže Jukić. ■

Jukić smatra da novo područje u Strategiji pametne specijaliz­acije otvara novu perspektiv­u za IT tvrtke

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia