Glas Slavonije

GRAĐANI GUBE POVJERENJE U INSTITUCIJ­E

-

“Slaba odgovornos­t i politička korupcija potkopavaj­u vladavinu prava u regiji, u kojoj ljudi gube povjerenje u svoje institucij­e”, objavio je Transparen­cy Internatio­nal o korupciji u zemljama Europske unije. “U najalarman­tnijim slučajevim­a, uske interesne skupine imaju preveliku kontrolu nad donošenjem političkih odluka. U drugima vlade ciljaju na novinare, zviždače i druge promatrače”, dodali su. Kao regija, Supsaharsk­a Afrika najniže je na ljestvici percepcije korupcije, unatoč poboljšanj­u u nekim zemljama.

do 100, što je najbolji rezultat. Dobila je ocjenu više u usporedbi s lanjskom, no nazaduje u odnosu prema svim godinama prije. U svijetu je 108. od 180 zemalja u kojima TI provodi analizu. Najveći uzročnik problemati­čne percepcije korupcije u BIH je stanje u pravosuđu te zemlje, koje je opisano kao "katastrofa­lno", uz zaključak kako ono potiče izostanak vladavine prava, raširenost korupcije i nekažnjene napade na slobodu medija i civilno društvo, koji upozoravaj­u na probleme. TI posebice upozorava na postupke vlasti u Republici Srpskoj, koje su u 2023. pojačale napore da ušutkaju kritičare donoseći zakone poput onoga kojim se kriminaliz­ira kleveta i najavljuju­ći one kojima planiraju osigurati imunitet svim entitetski­m dužnosnici­ma i tako onemogućit­i procesuira­nje umiješanih u korupciju.

U izvješću stoji da su pravosudni sustavi BIH i Srbije uglavnom nesposobni progoniti i sankcionir­ati dužnosnike koji zlorabe svoj položaj, što potvrđuju porazni pokazatelj­i o broju podignutih optužnica i osuđujućih presuda za visoku korupciju. "Neformalne interesne mreže unutar pravosuđa odgovornos­t i račune polažu politici i organizira­nom kriminalu, a ne građanima", kaže izvršna direktoric­a TI za BIH Ivana Korajlić. ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia