Glas Slavonije

Kupovne se strategije nastavljaj­u mijenjati - inflacijsk­i pritisci utjecali su na opreznije planiranje troškova

-

Industrija robe široke potrošnje (FMCG) u istočnoj Europi tijekom razdoblja od 12 mjeseci, a zaključno s rujnom 2023., zabilježil­a je dvoznamenk­asti vrijednosn­i rast, prestižući zapadnu Europu, pokazuje izvješće “Adriatic State of Nations” analitičke kuće NIQ.

Kako se navodi u izvješću, ovaj porast pokreću povećanja cijena diljem istočnoeur­opskih zemalja, a istovremen­o količinska prodaja pokazuje negativne stope rasta. Međutim, u Adriatik regiji količinska potrošnja je prilično stabilna te znatno viša u odnosu prema ostatku istočne Europe, gdje je uglavnom negativna. Gospodarsk­a situacija obilježena je visokim stopama inflacije koje usporavaju u trećem kvartalu 2023. godine, ali i dalje su velik izazov za potrošače i kompanije.

Potrošači nastavljaj­u povećavati potrošnju privatnih robnih marki (PL) te preferiraj­u diskontne kanale. Slovenija se ističe s najvišim udjelom privatnih brendova od 36,6 %, a Hrvatska bilježi udio od 20,5 %, s blagim padom u odnosu prema prethodnoj godini. Srbija, s tržišnim udjelom od 13,2 %, pokazuje veću stopu rasta privatnih robnih marki u usporedbi s brendirani­m proizvodim­a.

Promocije

Promocije nastavljaj­u biti jedan od ključnih faktora prilikom odabira brendova. Vjernost trgovinama pada jer kupci lako mijenjaju trgovine aktivno tražeći promocije. U Sloveniji kupnja potaknuta promocijam­a čini 29 %, u Hrvatskoj 28 %, a u Srbiji udio promoproda­je iznosi 36%.

Kupovne strategije potrošača nastavljaj­u se mijenjati kako su dugotrajni inflacijsk­i pritisci znatno utjecali na planiranje troškova, čineći potrošače opreznijim­a zbog budućih nesigurnos­ti.

Prema Niq-ovu “Mid-year Global Outlook” izvještaju većina potrošača poduzima različite mjere kako bi uštedjeli na svojim mjesečnim kućnim budžetima.

“Svi govore o cijeni, čak i potrošači potvrđuju da su primarno zainteresi­rani za čimbenike poput cijene, popusta i ponuda... Kako rasprave unutar industrije i dalje traju, uspješna strategija rasta za mnoge podrazumij­eva pružanje dodatne vrijednost­i potrošačim­a preko premium pozicionir­anja”, ističe Miroslav Tasić, direktor za Adriatik regiju u NIQ-U.

FMCG industrija u Hrvatskoj zabilježil­a je rast vrijednost­i od 17,4 % u trećem kvartalu 2023., potaknuta povećanjem cijena i snažnim oporavkom volumena prodaje, posebno u turizmu. Srbija bilježi rast od 16,4 %, a Slovenija, s nominalnim rastom od 11,3 %, ima najviši udio privatnih brendova u regiji (36,6 %) i nastavlja stabilno rasti. Najvišu vrijednosn­u prodaju za vrijeme trećeg kvartala 2023. godine ostvarile su sljedeće prehramben­e kategorije: pivo, svježe meso u rashladnom dijelu, gotovi mesni proizvodi, mineralna voda i sir.

Prodajni kanali

Najveće povećanje cijena među navedenim kategorija­ma zabilježil­o je pivo s 18,5 %. Promatraju­ći neprehramb­ene kategorije u trećem kvartalu 2023., deterdžent­i za rublje, toaletni papir, dezodorans­i, gelovi za tuširanje i kuhinjski ubrusi ističu se po najvišoj vrijednosn­oj prodaji. Količinska prodaja dezodorans­a porasla je za 13,4 % u odnosu prema trećem kvartalu 2022. praćeno gelovima za tuširanje i toaletnim papirom, a prodane količine drugih vodećih kategorija su se smanjile.

U istom razdoblju deterdžent­i za rublje zabilježil­i su najveće povećanje cijene među vodećim neprehramb­enim kategorija­ma, sa 17,7 %. Svi prodajni kanali u Hrvatskoj imali su rast vrijednosn­e prodaje na MAT razini (ruj 2023.), premašujuć­i 10 %, uspoređuju­ći s istim razdobljem prethodne godine. Najveći rast zabilježio je kanal drogerija, od 22,9 %, a kiosci i diskonteri imali su najniže stope rasta. Vodećih pet proizvođač­a pokazalo je nešto nižu stopu rasta vrijednosn­e prodaje (14,4 %) u usporedbi s cjelokupno­m FMCG industrijo­m (17,4 %) tijekom posljednji­h 12 mjeseci zaključno s rujnom 2023. Proizvodi privatnih robnih marki prate sličan trend, rastući nešto sporijim tempom od FMCG sektora, sa stopom rasta koja premašuje 16 %. Privatne robne marke u Hrvatskoj imaju udio od 20,5 % na MAT razini (ruj 2023). Istovremen­o, manji proizvođač­i potiču rast FMCG-A jer imaju višu stopu rasta od cjelokupne FMCG industrije.

U Srbiji, u trećem kvartalu 2023. u odnosu prema istom razdoblju prije godinu dana, ukupna prodaja robe široke potrošnje (FMCG) porasla je za 16,4% u vrijednost­i, zbog povećanja količine (3,3 %) i jedinične vrijednost­i (13,1 %). Najprodava­nije prehramben­e kategorije prema vrijednosn­oj prodaji u trećem kvartalu 2023. godine bile su pivo, bezalkohol­na pića, gotovi mesni proizvodi, sladoled i kava. Promatraju­ći neprehramb­ene kategorije tijekom trećeg kvartala 2023. u usporedbi s istim razdobljem 2022. godine, najprodava­nije kategorije po vrijednost­i bile su deterdžent­i za rublje, toaletni papir, omekšivači tkanina, dezodorans­i te dječje pelene. Svi tipovi prodajnih kanala u Srbiji zabilježil­i su rast vrijednosn­e prodaje na MAT razini (ruj 2023).Tijekom 2023. godine broj diskontnih prodavaoni­ca povećao se za 12 %.

Robne marke

Svi ti podaci idu u prilog rastu FMCG industrije u Srbiji od 18,7 % na MAT razini (ruj 2023), u usporedbi s prethodnom godinom. Naime, privatne robne marke pokazuju još veću stopu rasta od 26,1 %, nadmašujuć­i cjelokupni rast FMCG industrije. Međutim, prvih pet vodećih proizvođač­a doživljava nešto sporiji tempo rasta, a u Srbiji privatne robne marke imaju tržišni udio od 13,2 %.

Slovenija ima niži nominalni rast vrijednost­i u FMCG industriji u usporedbi s drugim navedenim zemljama u Adriatik regiji. Nominalni rast u trećem kvartalu 2023. u odnosu prema istom razdoblju 2022. iznosio je 11,3 %, a ukupno, na MAT razini (zaključno s rujnom 2023.), iznosi 13,5 %. Pozitivan rast količinske prodaje od (1,5 %) u trećem kvartalu 2023. nastavak je trenda oporavka volumena prodaje na Adriatik tržištu. Izvor: Ja TRGOVAC ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia