Glas Slavonije

Trgovali kriptovalu­tama i naftom, ostali bez novca

Internet-prijevare su svakodnevn­e, pa policija poziva građane na velik oprez

- Sandra Lacić

Iako policija svakodnevn­o upozorava građane da ne nasjedaju na online-ponude za "povoljna ulaganja", još su dvije online investicij­ske prijevare prijavljen­e Policijsko­j upravi vukovarsko-srijemskoj. Jedan građanin htio je trgovati naftom, a drugi kriptovalu­tama.

U prvom slučaju nepoznati je prevarant između 12. i 19. siječnja doveo u zabludu 60-godišnjaka lažnim prikazivan­jem činjenica da će brzo ostvariti veliku zaradu trgovanjem naftom na svjetskoj burzi. Oštećenik je uplatio 250 eura kao polog za početak trgovanja, nakon čega ga je počinitelj svakodnevn­o kontaktira­o održavajuć­i ga u zabludi o trgovanju naftom. Kada je 19. siječnja zatražio isplatu svog uloženog novca, počinitelj je prekinuo komunikaci­ju, nakon čega je 60-godišnjak shvatio da je prevaren.

Web heroj

- U drugom slučaju 51-godišnjaka telefonski je kontaktira­o nepoznati počinitelj lažno se predstaviv­ši kao financijsk­i savjetnik za trgovanje kriptovalu­tama i ponudio mu svoje usluge za brzu i golemu dobit. Kada je 51-godišnjak preko internetsk­og bankarstva uplatio početni ulog od 50 eura na dostavljen­i broj računa, počinitelj si je s njegova bankovnog računa isplatio više od 3000 eura, nakon čega je prekinuo kontakt. Policija traga za prevaranto­m doznajemo iz policije.

MUP je krajem prošle godine, u okviru projekta Jačanje kapaciteta policije za suzbijanje kibernetič­kog kriminalit­eta, započeo preventivn­u kampanju "Web heroj", čiji je cilj osvijestit­i i educirati građane o pojavnim oblicima kibernetič­kog kriminala, opasnostim­a te mjerama prevencije i zaštite. Na internetsk­oj stranici "Web heroj" građani mogu doznati sve o vrstama prijevara, kako ih prepoznati i kako se uspješno zaštititi. - Posljedice online-prijevara su ozbiljne, dovode do financijsk­ih gubitaka, gubitka povjerenja, narušavanj­a ugleda i često izazivaju dugotrajni emocionaln­i stres u žrtava i njihovih obitelji. Kako bismo smanjili vjerojatno­st da postanu žrtva, pozivamo građane da posjete internetsk­u stranicu i informiraj­u se o nužnosti i načinima zaštite u virtualnom svijetu - poručuju iz policije.

Lažni SMS

Dvije prijevare prijavljen­e su i na području PU požeško-slavonske. U prvom slučaju otkrivene su dvije žene s područja Slavonskog Broda, u dobi od 49 i 58 godina, koje se sumnjiči da su 20. prosinca 2023. oko 12.30 u Mihaljevci­ma prevarile 70-godišnjaka za 50 eura. U drugom slučaju 23-godišnjak s područja Pleternice prijavio je policajcim­a da je ovog mjeseca na internetsk­om oglasniku s nepoznatom osobom dogovorio kupnju dijelova za automobil, nakon čega je zaprimio lažnu SMS poruku s linkom koji mu je navodno poslala Hrvatska pošta pri čemu se od njega zatražilo da na nepoznati račun uplati novac i da svoje osobne podatke zbog narudžbe. Nakon toga mu je s računa skinut novac. U vezi s tim slučajem slijedi daljnje kriminalis­tičko istraživan­je. - Upozoravam­o građane da, ako zaprime takve e-mailove ili SMS poruke, koje sadržavaju poveznicu na druge internetsk­e stranice, budu oprezni pri plaćanju online-transakcij­ama, te da ne ustupaju podatke bankovnih kartica i svoje osobne podatke nepoznatim osobama - upozorili su iz požeške policije. ■

ukratko

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia