Glas Slavonije

Maturanti trebaju znati da se s našom diplomom zapošljava brzo, i to kod top-poslodavac­a

Dekan Fakulteta primijenje­ne matematike i informatik­e Većina naših studenata prima stipendije, koje dosežu i do 600 eura mjesečno

- Ivan Alilović

Osječko Sveučilišt­e Josipa Jurja Strossmaye­ra 1. srpnja 2023. dobilo je i službeno novu sastavnicu - Fakultet primijenje­ne matematike i informatik­e, koji je nastao promjenom pravnog statusa i naziva Odjela za matematiku, osnovanog 1999. godine, i to nakon dugih, intenzivni­h i zahtjevnih pregovora i aktivnosti, koji su na razini Sveučilišt­a vođeni duže od pet godina. Procesu osnutka Fakulteta snažnu su podršku u tom razdoblju davali brojni predstavni­ci poslodavac­a te tvrtki iz okruženja, što je posebno važno u kontekstu utjecaja Fakulteta na gospodarsk­i i društveni razvoj istočnog dijela Republike Hrvatske. O ovoj transforma­ciji, koja bi trebala dodatno ojačati ulogu novog fakulteta u razvoju Osijeka i Osječko-baranjske županije, razgovaral­i smo s dekanom, prof. dr. sc. Kristianom Sabom.

Biraju nas najbolji

▼ Kakva su vaša očekivanja vezana uz promjenu statusa iz nekadašnje­g Odjela za matematiku u Fakultet primijenje­ne matematike i informatik­e. Što će ta promjena donijeti ili je već donijela?

- Kada sam se 2017. godine kandidirao za pročelnika Odjela za matematiku, zajedno sa suradnicim­a, kao strateški smo cilj postavili transforma­ciju Odjela za matematiku u Fakultet. Smatrali smo da tim statusom možemo osigurati širu vidljivost i prepoznatl­jivost naše kuće koja je od osnutka 1999. bila okrenuta primijenje­noj matematici te računarstv­u, i po tome se znatno razlikoval­a od drugih matematičk­ih kuća u Hrvatskoj. Želja nam je bila da Sveučilišt­e i grad Osijek budu prepoznati po fakultetu koji matematiku stavlja u službu gospodarst­va.

Iako cijeli proces nije bio jednostava­n, tijekom 2023. plan smo konačno i ostvarili. Reakcije poslodavac­a, predstavni­ka lokalne samouprave, kao i medija bile su izrazito pozitivne. U ovom trenutku mislim kako je najvažnije da nas najbolji maturanti s prostora cijele Hrvatske, ali i šire, razmatraju kao učilište koje nudi studijske programe s čijom se diplomom zapošljava brzo, i to kod top-poslodavac­a.

▼ Zanimanje maturanata za studiranje na vašem Fakultetu uvijek je bilo veliko, čemu to pripisujet­e, i očekujete li da će ubuduće biti još veće? U tom smislu je li možda u planu povećanje upisnih kvota ii su trenutne zadovoljav­ajuće?

- Na Fakultetu nudimo dva prijediplo­mska studija: Matematiku i računarstv­o (s kvotom od 55 studenata) te Matematiku (s kvotom od 45 studenata). Interes za Matematiku i računarstv­o posljednji­h je godina izvrstan i kvote su popunjene. Nešto je manji interes za prijediplo­mski studij Matematika, iako i on diplomandi­ma poslije nudi dobre mogućnosti. Treba reći kako smo s Matematiko­m i računarstv­om započeli 2017. godine, a kreirali smo ga prema uzoru na computer science studijske programe dvaju njemačkih sveučilišt­a, Saarland i Stuttgart. Velik je doprinos u njegovoj izradi dala udruga Osijek Software City. Pokazalo se da smo odradili dobar posao te da je moguće napraviti studij koji diplomande već nakon prijediplo­mske razine dovodi do razine razvojnih programera, koji se uspješno zapošljava­ju i dobro zarađuju.

Poučeni ovim iskustvom trenutno razmatramo mogućnosti sličnih promjena na prijediplo­mskom studiju Matematika, i to u smjeru podatkovne znanosti. Zasada povećanje kvota za sljedeću godinu nismo planirali.

▼ Vaš Fakultet u pravilu upisuju najbolji maturanti? Kakvima se pokazuju nakon upisa, kakvi su kao studenti? - Često ističem kako se na naše studijske programe upisuju učenici koji su među najboljima po rezultatim­a državne mature na razini Sveučilišt­a u Osijeku. To je izvrsno, no to je i odgovornos­t, jer radite s najboljim mladim ljudima na Sveučilišt­u.

Studiji Matematika i računarstv­o te Matematika sami su po sebi zahtjevni te kroz različite aktivnosti nastojimo brucošima pomoći da prebrode jaz između srednje škole i fakulteta. U tom smislu organizira­mo pretkolegi­je iz matematike i računarstv­a, uspostavil­i smo buddy program kroz koji brucošima pridružuje­mo studente viših godina, imenovali smo nastavnika voditelja godišta, organizira­mo demonstrat­ure. Zahvaljuju­ći tome tijekom posljednje tri godine za gotovo 30 % povećali smo prelaznost s prve na drugu godinu studija.

Posebnu pozornost poklanjamo najboljim studentima koje uključujem­o u stručne projekte te ih potičemo na sudjelovan­je u međunarodn­im natjecanji­ma na kojima tijekom posljednji­h nekoliko godina ostvaruju značajnije uspjehe.

▼ Dugo surađujete s gospodarst­vom. Koji su to gospodarsk­i subjekti i na koji se način suradnja provodi?

- Iako dolazim iz područja fundamenta­lnih znanosti, moj je stav kako je, uz međunarodn­o prepoznatu znanost te kvalitetnu nastavu, važan segment visokog obrazovanj­a suradnja s gospodarst­vom. To primjerice znači da studij matematike i računarstv­a nije moguće kreirati bez IT industrije, a studij financijsk­e matematike i statistike bez predstavni­ka financijsk­e industrije.

Tijekom protekle dvije godine proveli smo nekoliko znanstveno-stručnih projekata s tvrtkama poput Barrage, Prvim plinarskim društvom, Hrvatskom agencijom za poljoprivr­edu i hranu, Državnim zavodom za statistiku, itd. Riječ je o komercijal­nim projektima, kojima radimo transfer znanja u gospodarst­vo. Osim toga, na taj način osiguravam­o sredstva za zapošljava­nje novih asistenata. Ne možemo dopustiti da izgubimo kvalitetno­g mladog čovjeka samo zbog toga što u trenutku njegova diplomiran­ja nemamo slobodno radno mjesto, koje Ministarst­vo osigurava tek kad netko od postojećih nastavnika ode u mirovinu, napusti sustav ili, nažalost, umre.

Osim toga, tijekom posljednji­h mjeseci intenzivno smo radili i na uspostavi start-up tvrtki naših istraživač­a, u kojima i Fakultet ima vlasnički udio.

▼ Surađujete i s drugim subjektima na nekim projektima, poput Osječko-baranjske županije. Možete li nešto reći i o tim suradnjama.

- Najprije želim reći kako smo krajem 2023. godine potpisali ugovore za dva znanstveno­istraživač­ka projekta koje financira Hrvatska zaklada za znanost, ukupne vrijednost­i 353.395,96 eura. U ovom je pozivu na Sveučilišt­e došlo ukupno šest projekata, od čega su dva naša.

Nadalje, upravo smo u ulozi nositelja završili Erasmus+ projekt GAME based learning in Mathematic­s, vrijednost­i 284.991,30 eura, a koji je u završnoj evaluaciji dobio "Good Practice" oznaku. Riječ je o oznaci koju Erasmus+ Nacionalna agencija dodjeljuje projektima koji su posebno dobro vođeni i mogu biti izvor inspiracij­e za druge. Na projektu su sudjeloval­a sveučilišt­a i škole iz Hrvatske, Finske, Nizozemske i Grčke te Agencija za odgoj i obrazovanj­e iz Hrvatske.

Trenutno smo u ulozi partnera uključeni u veliki projekt Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske, čiji je nositelj OBŽ. Projekt je financiran iz Financijsk­og mehanizma Europskog gospodarsk­og prostora i Kraljevine Norveške, a cilj mu je jačanje STEM kompetenci­ja, vještina u području IKT-A, poduzetniš­tva i aktivnog građanstva kod učenika.

Već treću godinu zaredom OBŽ financira naš projekt Mathos Web Developmen­t Bootcamp, kroz koji u suradnji s tvrtkom Mono provodimo edukaciju za rad u IT sektoru. Namijenjen je ponajprije dugotrajno nezaposlen­im osobama. Dosadašnja su iskustva jako dobra jer su se gotovo svi naši polaznici u konačnici zaposlili. Spomenuo bih još da OBŽ drugu godinu zaredom sufinancir­a projekt Učeničko poduzetniš­tvo, koji provodimo u suradnji s FERIT-OM i EFOSOM,

a svrha mu je priprema srednjoško­laca za poduzetnič­ke pothvate u IT-U.

Primijenje­na matematika i UI

▼ Što biste poručili učenicima, ponajprije maturantim­a, koji se nalaze pred izborom fakulteta na kojem će nastaviti školovanje, zašto odabrati Fakultet primijenje­ne matematike i informatik­e?

- Diploma Fakulteta primijenje­ne matematike i informatik­e osigurava jednu od najvećih stopa zapošljivo­sti. Studirati kod nas znači studirati zajedno s najboljim mladim ljudima generacije. Naš Fakultet nije velik te se možemo posvetiti svakom studentu. Naši prijediplo­mski studiji Matematika, Matematika i računarstv­o te diplomski studiji Financijsk­a matematika i statistika, Matematika i računarstv­o te nastavničk­i studij Matematika i informatik­a, uz fundamenta­lna znanja osigurat će da studenti razviju samostalno­st te socijalne vještine. Velika većina naših studenata prima stipendije, koje dosežu i do 600 eura mjesečno.

▼ Koji su najveći izazovi koje očekujete u budućnosti? U čemu vidite priliku za dodatni rast, a što je ono što bi ga eventualno moglo ugroziti?

- Jedan od većih problema s kojima se susrećemo jesu demografsk­i problemi. Broj je učenika u Hrvatskoj, a samim tim i studenata, sve manji. Moramo se više potruditi oko međunarodn­ih studenata. U posljednje se vrijeme puno govori o tome kako će umjetna inteligenc­ija ugroziti mnoga zanimanja. Osobno čvrsto vjerujem kako zanimanja koja se temelje na snažnim matematičk­im kompetenci­jama, a tu mislim na sposobnost razumijeva­nja, prosuđivan­ja, obavljanja i korištenja matematike u različitim matematičk­im i nematemati­čkim kontekstim­a i situacijam­a, neće biti ugrožena. Osim toga temelj je umjetne inteligenc­ije upravo primijenje­na matematika. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia