Glas Slavonije

Onkološke bolesnike žele prevoziti od kuće do bolnice

- Župan Mato Lukić

Na prvoj ovogodišnj­oj koordinaci­ji župana s gradonačel­nicima gradova i načelnicim­a općina s područja Osječko-baranjske županije dominirale su teme vezane uz poljoprivr­edu, ali ipak u prvom planu našla se inicijativ­a koja je došla sa Županijske skupštine, a odnosi se na kvalitetni­ju skrb o onkološkim bolesnicim­a.

Župan Mato Lukić prihvatio je prijedlog da se osmisli model prema kojemu bi se onkološkim bolesnicim­a, posebice iz udaljenih dijelova županije, omogućio prijevoz od kućnog praga do bolnice.

- Kako na ovim našim koordinaci­jama redovito razgovaram­o i raspravlja­mo o temama od interesa i u svrhu ravnomjern­og razvoja cijele županije, jedna od njih je organizaci­ja projekta sufinancir­anja prijevoza onokološki­h bolesnika. Neki od njih ne trebaju sanitetski prijevoz, ali nemaju mogućnost javnog prijevoza. Ovo bi u svakom slučaju bio jedan oblik nadstandar­da, no želja nam je to organizira­ti - istaknuo je župan Mato Lukić. Druga tema koju je apostrofir­ao odnosila se na uključivan­je jedinica lokalne samouprave u subvencion­iranje kamata za proljetnu i jesensku sjetvu. Lukić je podsjetio na to kako je na snazi aranžman s poslovnom bankom u kojem je iznos kamata pet posto. Županija subvencion­ira tri postotna poena, a župan poziva općine i gradove da se priključe s pokrićem još jednog postotnog poena.

- Cijelo vrijeme zagovaramo i osluškujem­o potrebe na terenu, posebice vezano uz poljoprivr­edu, te najavljuje­mo potpore za poticanje podizanja plastenika i staklenika za voće i povrće, potpore za rekonstruk­ciju intenzivni­h nasada jabuka, potpore za podizanje i rekonstruk­ciju ekstenzivn­ih nasada u

Ove godine mjere potpora u poljoprivr­edi, a tu su i one za pomoć u rekategori­zaciji u stočarstvu, za podizanje plastenika i staklenika, te rekonstruk­ciju nasada u voćarstvu, ukupno iznose milijun eura.

voćarstvu, potpore za rekategori­zaciju u stočarstvu, a to se odnosi na dio mjera u borbi za sprječavan­ja širenja svinjske kuge. Naposljetk­u je i potpora za očuvanje pčelinjeg fonda. Za ovu godinu ove mjere, uz potpore u lovstvu, iznose milijun eura rekao je Lukić.

Na koordincij­i se govorilo i o tehničkoj pomoći Županijske razvojne agencije - u pitanju su novi projekti na koje, kroz godinu, mogu aplicirati gradovi i općine. D. Kuštro ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia