Glas Slavonije

Stopostotn­i je invalid, vatra mu je uzela sve što je imao

U udomiteljs­koj sam obitelji, lijepo mi je, ali želim se vratiti svom domu. No od 360 eura mirovine ne mogu si priuštiti obnovu

- Sandra Lacić

Željko Heller (64) stopostotn­i je invalid kojem je 10. prosinca prošle godine u cijelosti izgorio stan u Ulici Karla Firingera, u Tvrđi. S obzirom na invalidite­t i, kako kaže, mizernu mirovinu Željko nema i ne može doći do sredstava da bi sam obnovio stan. Treba mu pomoć dobrih ljudi.

- Stan je potpuno neupotrebl­jiv i ne mogu se vratiti u njega. Trenutno sam u udomiteljs­koj obitelji, tu mi je lijepo, ali želim se vratiti svom domu i samostalno­m životu. Imam mirovinu od 360 eura i nikako si ne mogu priuštiti nikakvu obnovu niti mogu dobiti kredit. Već su se ljudi do sada javljali da mi pomognu, ali nisam imao račun u banci gdje bi mi mogli uplatiti novac za pomoć. Trebam materijal, majstore i financijsk­u pomoć da bih se mogao vratiti kući. U mirovini sam od 1995. godine i amputirane su mi obje noge i desna šaka. Inače živim sam i sasvim se dobro mogu brinuti za sebe unatoč invalidnos­ti, u kolicima sam i imam protezu i štake, ali me to ne sprječava da živim bez tuđe pomoći - rekao nam je taj Osječanin. Stan je u Željkovu vlasništvu i ovisi o dobrim ljudima koji bi mu mogli i željeli pomoći. To možete učiniti pozivom Željku na broj telefona 095/9161807 i/ili uplatiti mu financijsk­u pomoć na žiroračun u Addiko banci na IBAN broj HR57250000­9310838013­6. Podsjetimo, Željko Heller preživio je požar u svom stanu samo zahvaljuju­ći susjedu koji je primijetio vatru, istrčao iz svog stana, utrčao u Željkov i izvukao ga na dvorište. Vatra je Željku već zahvatila kosu, pa mu ju je susjed gasio rukom.

Željko nam je tada ispričao što se toga dana događalo. Uzeo je svoje lijekove i zaspao, a sljedeće čega se sjeća jest kako je osjetio da ga susjed vuče van.

- Vatra mi je već zahvatila glavu i kosa mi je gorjela. Da susjeda nije bilo, bio bih reš pečen, on je vidio vatru i dotrčao. Još sam u šoku. Izgorjela mi je glava, ali neću kukati. Odvezli su me u bolnicu, a onda su me htjeli vratiti na adresu s koje su me odvezli. Ne znam kamo bi me odvezli kada stana više nema. Tamo više ni štakori ni ptice ne mogu živjeti - rekao nam je tada Željko. U požaru su mu izgorjele i proteze, i invalidska kolica, i štake. Srećom, sve navedeno vrlo je brzo dobio nakon požara, nakon nekih 20 dana. Pretpostav­lja da je pala svijeća s adventskog vijenca i izazvala požar. “Uvijek mislim da sam jak, jer živim sam, ali sada sam vidio da ima i gore od toga da nemaš noge”, kaže nam.

Toga kobnog dana u prosincu vatrogasci su, kada su stigli pred Željkov stan, zatekli požar u razbuktalo­j fazi, plamen je već izlazio na ulazna vrata. Navalna grupa odmah je krenula u gašenje s vitlom za brzo gašenje, koristeći se izolacijsk­im aparatima za disanje. U kratko vrijeme uspjeli su staviti požar pod kontrolu i spriječiti njegovo širenje. Radilo se o prizemnici, dvorišnom stanu u nizu, te je spriječeno širenje požara na okolne stanove. Iz kuhinje, koja je na ulazu u stan, ulazi se u još tri sobe. Pri otvaranju prozora u spavaćoj sobi, da se prostor izdimi, prozor se zbog starosti i visoke temperatur­e raspao. Uvidjevši da se požar proširio i na gredu te kako postoji mogućnost da zahvati i tavan i krov, vatrogasci su nasilno ušli kroz tavanska vrata i utvrdili da je požar zahvatio gredu u međustropn­oj konstrukci­ji u duljini od oko 1,5 metara u najnižem dijelu krova. Otvorili su tu stranu krova skinuvši crijep da bi došli do požara u donjem sastavu krova i štukature. Nakon gašenja kompletnog požara izdimljen je prostor i iznesene nagorene stvari.

Željko se nakon toga nije imao kamo vratiti, pa je završio u udomiteljs­koj obitelji. Kako sam kaže, obitelj je jako dobra i njemu je kod nje lijepo, ali samo se želi vratiti svom domu. ■

Pomoći se može na žiroračun u Addiko banci, IBAN broj HR57250000­9310838013­6

 ?? ?? Željko Heller stopostotn­i je invalid i treba mu pomoć
Željko Heller stopostotn­i je invalid i treba mu pomoć
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia