Glas Slavonije

Kopački rit bilježi rekordne rezultate Š

PARK PRIRODE RESTAURIRA OTOK NA DUNAVU

-

est posto više posjetitel­ja i 13 posto veći prihodi - izvijestio je tako Ivo Bašić, ravnatelj JU PP Kopački rit, o rezultatim­a za proteklu godinu župana Matu Lukića tijekom njegova posjeta Kopačkom ritu.

Bašić je upoznao Lukića i s planovima u ovoj godini podsjetivš­i kako je prošla bila rekordna što se tiče i broja posjeta i prihoda.

“Taj trend želimo nastaviti i u budućnosti nudeći proizvode koji imaju veću dodanu vrijednost kako bi prihodi rasli brže od broja posjetitel­ja. Provodimo tri europska projekta - restaurira­nje otoka na Dunavu po pitanju bioraznoli­kosti, drugi je vezan uz to da ptice ne stradavaju na dalekovodi­ma, a treći je primjena umjetne inteligenc­ije u zaštićenim područjima, u čemu smo pioniri i trenutno smo jedino zaštićeno područje koje to provodi - kazao je Bašić dodavši kako su u preteklo vrijeme mnogo ulagali u infrastruk­turu kao što je Posjetitel­jsko-edukacijsk­i centar u Tikvešu i novo pristaništ­e na jezeru Sakadaš, a šetnica se obnavlja i bit će gotova do ljeta.

Ovaj je siječanj također rekordan, a tome je pridonijel­a Noć muzeja u Kopačkom ritu. U fokusu je zaštita prirode i na terenu je ekipa koja prebrojava ptice, ornitofaun­a je u Kopačkom stabilna. Bašić je istaknuo odličnu suradnju u svim aktivnosti­ma Kopačkog rita i Osječko-baranjske županije.

Lukić je podsjetio kako više nema mina, što pridonosi sigurnosti i na području koje je prije bilo manje dostupno. - Fokus je zaštita prirode, koja privlači najviše ljudi, nije lako biljni i životinjsk­i svijet zaštititi jer dolazi veliki broj posjetitel­ja. Čestitam na predstavlj­enim projektima koji se dugoročno provode od tri do čak sedam godina. Fokus je na zaštiti prirode, a ne na dolasku što većeg broja ljudi, no zadovoljan sam što rade i na promociji i na održavanju infrastruk­ture. Dvorac Tikveš je renoviran, ljudi rado dolaze. Županija aktivno sudjeluje u aktivnosti­ma u skladu s mogućnosti­ma. Mi ćemo i dalje biti podrška i uvijek smo na raspolagan­ju, razmotrit ćemo na koje se sve načine Županija može uključiti - izjavio je župan Mato Lukić. D. Pejić ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia