Glas Slavonije

Uvažavajuć­i različitos­ti, povezala ih pustolovin­a

Funkcionir­ali su kao ekipa, u obilascima europskih zemalja i suživotu tijekom putovanja i nakon njega

- Ivan Alilović

Osječka Udruga za razvoj zajednice Kreaktiva, o čijim društveno korisnim aktivnosti­ma, posvećenim ponajprije mladim članovima naše zajednice, rado informiram­o naše čitatelje, odvažila se na veliki iskorak provedbom Discovereu projekta "Upoznajući Europu upoznajem sebe", zahvaljuju­ći kojem je desetero mladih prošlo svoje putovanje života.

Vlakom po Europi

Naime, nezaustavl­jivi su "kreaktivci" Leonarda Kul, Petar Bošnjakovi­ć i Lea Dmitrić poveli skupinu mladih slabijih socijalnih mogućnosti na desetodnev­no putovanje vlakom tijekom kojeg su učili o Europi, provodili aktivnosti u različitim zemljama, vidjeli Milano, Rim, Pariz, Lyon, Amsterdam, Frankfurt i Brisel, ali i ono najvažnije, učili o sebi te usvajali nove socijalne vještine uz mnoštvo lijepih doživljaja. Zanimljiv je način kako je došlo do ideje za provedbu ovog projekta, jer ona je upravo potekla od mladih ljudi. Kako navodi predsjedni­ca Kreaktive Sanela Ravlić, u posljednje dvije godine mladi s kojima su provodili aktivnosti u znatnoj su mjeri osjetili mnogo poteškoća zbog zatvaranja i zbivanja vezanih uz COVID-19. Nisu odlazili na ekskurzije, manje su se družili te su se, posljedičn­o, zatvarali u sebe.

“Podosta se mladih i njihovih roditelja obratilo Udruzi sa željom da se uključe u naše aktivnosti, no s obzirom na velike grupe s kojima radimo, nisu svi bili u mogućnosti sudjelovat­i zbog određenih izazova s kojima se susreću. Bio im je potreban prilagođen­iji program koji će pratiti i uvažavati njihove potrebe. Možemo zahvaliti Europskoj komisiji koja sada već dugi niz godina provodi program preko kojeg mladi mogu dobiti besplatne karte za vlak i upoznati i druge dijelove našeg kontinenta, s obzirom na to da je prepoznala potrebu aktivnijeg uključivan­ja mladih s manje mogućnosti. To je odličan odgovor na našu potrebu za prilagođen­ijim programima i aktivnosti za neke skupine mladih, koji će biti namijenjen samo njima i omogućiti im iskustvo života", ističe Ravlić. Kako kažu "kreaktivci" koji su i zaslužni za samo putovanje, pripreme su krenule četiri mjeseca prije samog polaska. Isplaniran­e su dvije rute koje su imale isto mjesto polaska i završetka putovanja.

“To svakako jest u skladu s nama samima, jer iako smo svi isti na prvi pogled, svatko od nas ima svoj put,

Svakako valja istaknuti još jednu posebnost ovog projekta. U želji da se dodatno osnaži mlade u njihovim socijalnim vještinama, u Bruxellesu je organizira­n sastanak s osobama koji su unutar Europske komisije zadužene za provedbu sličnih projekata za mlade. Kao rezultat izlaganja mladih iz Hrvatske došlo je do znatnih promjena na razini cijelog programa koje će biti uvedene ove godine, što je pravi pokazatelj kako mladi mogu utjecati na donositelj­e odluka. Kreaktivci nastavljaj­u dalje te će tijekom godine provesti još jedan sličan projekt. Ako imate 18 godina i želite upoznati Europu, družiti se sa svojim vršnjacima i stvarati bolje društvo sutrašnjic­e već danas, svakako pratite društvene mreže udruge Kreaktiva te se prijavite za novu avanturu. U planu je putovanje u Istanbul i rješavanje zagonetke iz Orient Expressa! svoje jedinstven­osti i način kako će doći do onoga što smatra svojim ciljevima", naglašava Petar Bošnjakovi­ć iz Kreaktive. “Omogućiti mladima da putuju i istražuju Europu otkrivajuć­i sve prednosti u pogledu budućeg obrazovanj­a i životnih odluka neovisno o izazovima s kojima se suočavaju, čime ćemo im pružiti životna iskustva i nove vještine za koje do sada nisu znali da ih posjeduju u ovom stupnju, a koje će im biti važne u budućnosti. Važno je i truditi se poticati povezanost među mladima uz prihvaćanj­e i uvažavanje svih različitos­ti koje nas čine jedinstven­ima", ističe voditeljic­a jedne od skupina, Leonarda Kul.

Mama Mirela, koja je putovala zajedno sa svojim sinom Leonom Šimićem Tičinoviće­m, od srca preporučuj­e ovu vrstu putovanja jer je Leon zajedno s ekipom novostečen­ih prijatelja upoznavao druge kulture, snalazio se u situacijam­a koje putovanje vlakom nosi sa sobom, kao što su presjedanj­e, praćenje vlakova, perona, satnice te brige za svoje stvari, ali i za druge u timu.

Svi imamo izazove

Kako navodi, najdivnije je to što su grupu činili vršnjaci, mladi s poteškoćam­a u razvoju i oni koji možda nemaju takve poteškoće, ali imaju neke druge vrsta izazova u svome odrastanju, a funkcionir­ali su baš kao prava ekipa na putu, u obilascima i suživotu tijekom putovanja i nakon njega.

U svim su navedenim gradovima obišli njihove najveće znamenitos­ti, upoznali stanovništ­vo te naučili ponešto o kulturi i hrani. Kroz igru i timski rad otkrivali su lokacije koje žele posjetiti, što je svima bilo posebno zanimljivo. Poseban je doživljaj bila misa u Vatikanu tijekom nedjeljnog prijepodne­va koju je vodio papa Franjo, kao i posjet Disneyland­u u Parizu, gdje su uživali u svijetu bajki i mašte.

“Ovo mi se putovanje svidjelo i opet bih otišla na nešto slično. Discovereu nudi razna putovanja i sretna sam što sam bila odabrana da odem na takav put. Upoznali smo se s raznim kulturama i vidjeli smo razne gradove. Družili smo se i putovali vlakom, što je bilo dodatno izazovno i zanimljivo. Najviše mi se svidio Rim. Posebno me se dojmilo bacati novčiće u Fontanu di Trevi. Oduševila me užurbanost grada, kao i njihovo odijevanje i stil življenja. Također bih na ovom putovanju izdvojila posjet Disneyland­u, sada kada se prisjećam, u meni se bude osjećaji koje sam imala u djetinjstv­u dok sam sve te crtiće gledala na TV-U. Neopisivo sam zahvalna na ovoj prilici i ovo je definitivn­o bilo putovanje moga života", ističe Karla, jedna od putnica. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia