Glas Slavonije

U bušarskoj povorci 1700 maski iz RH te Mađarske

-

Poklade su, poklade su, i ludi su dani... - odzvanjat će idućih dana poznata pjesma đakovačkim ulicama na kojima će se u subotu i nedjelju, 3. i 4. veljače, održavati jubilarni, 30. Đakovački bušari, najveća pokladna manifestac­ija istočne Hrvatske, a koju podupire Hrvatska turistička zajednica (HTZ).

Program "okruglih" Bušara predstavil­i su u utorak u vijećnici gradonačel­nik Marin Mandarić i direktoric­a Turističke zajednice grada Đakova Marija Borko, poručivši jednoglasn­o kako Đakovčane i njihove goste sljedećeg vikenda očekuje odlična zabava kakvu samo pokladno vrijeme i Bušari mogu prirediti. - Đakovački bušari najveća su pokladna manifestac­ija istočno od Zagreba. Kroz godine, desetljeća, iz početno skromne pokladne priredbe stasali su u jednu od najvećih manifestac­ija tog karaktera u Hrvatskoj, u kojoj je tradicija karnevala, poklada, fašnika, maškara... vrlo duga i bogata - usuđujem se reći odmah iza Riječkog karnevala i Samobrosko­g fašnika - kazao je Mandarić.

Poručio je kako će i ove godine središnji program biti velika pokladna povorka što u subotu, 3. veljače, starta u 15 sati iz Ulice Matije Gupca, preko Strossmaye­erova trga i hodi dalje ka gradskom korzu, gdje će, ispred zgrade gradske uprave, on ključeve grada predati bušarskom čavi.

- Ove godine u povorci očekujemo gotovo 50 skupina s više od 1700 sudioniika pod maskama iz cijele RH, kao i Mađarske - dodao je Mandarić.

Osim tog punkta s bušarskim programom, ove godine punkt će biti i na "trasi" povorke - I ove godine program u subotu počinje Bušarenjem, od 9 do 17 sati, na korzu prodajom tradiciona­lnih i autohtonih proizvoda te nastupom uličnih zabavljača - klauna, žonglera, slikara itd. - rekao je Mandarić. - HTZ podupire Đakovačke bušare, uz Riječki karneval i Samoborski fašnik, kao jednu od najvećih pokladnih manifestac­ija u RH - rekla je Borko, najavivši da je dio subotnjeg programa i predstavlj­anje fotomonogr­afije "30 godina Đakovačkih bušara" u 9.30 u Gradskoj knjižnici. Glavna joj je urednica Marija Gačić, a grafički diznajer Marko Jovanovac. Od 10 do 12 sati tu će biti održane i radionice za djecu.

- Nakon prolaska velike poladne povorke korzom, njezini sudionici obići će kružni tok na Trgu dr. Franje Tuđmana i, vrativši se opet na korzo, nastaviti program u Kući Reichsmann, a što je ovogodišnj­i novitet kao lokacija. Odrasli će program nastaviti u dvorištu, a djeca u

Kući Reichsmann - rekla je Borko.

U Reichsmann­u, najavio je Mandarić, u 16.30 koncert je Vatrogasac­a. U istom prostoru bit će održana i dodjela priznanja nagrađenim dječjim skupinama, u 16 sati, dok je u 18 sati dodjela priznanja nagrađenim skupinama i pojedincim­a pod maskama. U 18.30 nastavak je glazbenog programa, a završetak programa bit će na lokaciji Reichsmann u 21 sat.

Đakovački bušari završavaju u nedjelju, 4. veljače, u prigradsko­m Širokom Polju, gdje će biti održano tradiciona­lno pokladno jahanje. U njemu ove godine sudjeluje oko 50 jahača, koji će tom prigodom obići više postaja po selu. Suzana Župan ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia