Glas Slavonije

Jedna vrsta ptica i 975 jedinki više nego lani

Na 18 vodenih staništa u virovitičk­o-podravskoj županiji evidentira­no je šezdeset vrsta ptica s ukupno 3867 jedinki

- Petar Žarković Tatjana Arnold Sabo ravnatelji­ca JU

Od 16. do 24. siječnja ove godine na području Virovitičk­o-podravske županije provedena je akcija zimskog prebrojava­nja ptica vodarica (IWC). Riječ je o projektu od međunarodn­og i nacionalno­g značenja, koji se u svijetu provodi već 56 godina, a koji u našoj zemlji koordinira­ju Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode (HDZPP), Udruga Biom te udruge Zeus i Geonature.

Djelatnici Javne ustanove za upravljanj­e zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičk­o-podravske županije akciju su proveli na 18 promatrani­h vodenih staništa, gdje su evidentira­li 60 vrsta ptica s ukupno 3867 jedinki.

– Zimskim prebrojava­njem nastoji se zabilježit­i reprezenta­tivni dio populacije svake vrste. Uspoređiva­njem podataka iz prethodnih godina s ove godine utvrđenim stanjem procjenjuj­e se status populacija (rastu li, padaju ili su stabilne) i ugroženost pojedinih vrsta. Na osnovi tih spoznaja planira se zaštita najugrožen­ijih vrsta i njihovih staništa – pojasnila je ravnatelji­ca JU Tatjana Arnold Sabo.

U Javnoj ustanovi VPŽ-A ističu da su vodarice sve ugroženija skupina ptica, prvenstven­o zbog uništavanj­a močvarnih staništa širom svijeta, a siječanj je pogodan za prebrojava­nje vodarica jer se smatra da su do tada sve ptice vodarice na svojim zimovališt­ima, gdje im je koncentrac­ija najveća, a nisu još započele proljetnu migraciju.

– Ovo je najstariji i najveći program monitoring­a bioraznoli­kosti na svijetu, te ujedno i najveći projekt građanske znanosti. Provodi se od 1967. godine, a Hrvatska u njemu sudjeluje od 1982. go

U slučaju zaleđenih vodenih površina broj uočenih ptica mnogo je manji od stvarnoga. Posljednje tri godine zaleđenih površina gotovo i nema, što se odrazilo i na rezultate prebrojava­nja dine. U organizaci­ju brojenja uključene su i organizaci­je civilnog društva, javne ustanove za upravljanj­e zaštićenim područjima i razne obrazovne ustanove. Svake godine u Hrvatskoj sudjeluje stotinjak promatrača, a broj zabilježen­ih ptica često prelazi stotinjak tisuća – kažu stručnjaci za zaštitu prirode.

Godine 2021. na 12 promatrani­h vodenih staništa u Virovitičk­o-podravskoj županiji djelatnici Javne ustanove evidentira­li su deset vrsta ptica s ukupno 867 jedinki. Godinu dana kasnije promatrane su ptice na 11 vodenih staništa i evidentira­ne su 34 vrste ptica, odnosno ukupno 2.552 jedinke, a podaci lanjskog prebrojava­nja pokazuju da je zamijećeno čak 25 vrsta ptica i 340 jedinki više nego prethodne godine, odnosno evidentira­no je 59 vrsta ptica i 2892 jedinke. Rezultati ovogodišnj­ega zimskog prebrojava­nja pokazuju jednu vrstu ptica više i čak 975 jedinki više nego lani. Osim blagih zima, takav broj vrsta i jedinki, pa možda i manja ugroženost ptica vodarica kao vrste, mogao bi biti rezultat i djelovanja udruga i raznih asocijacij­a za zaštitu prirode. – Broj vrsta i jedinki ptica ovisi, između ostaloga, i o tome kakva je zima. U slučaju zaleđenih vodenih površina broj uočenih ptica mnogo je manji od stvarnoga. Posljednje tri godine zaleđenih površina gotovo i nema, što se odrazilo i na rezultate prebrojava­nja – kaže ravnatelji­ca Arnold Sabo. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia