Glas Slavonije

Mia Dimšić dobitnica potpore na natječaju “Internatio­nal” HDS-A

Cilj je projekta predstavlj­anje njezina albuma na engleskom jeziku i cijelog autorskog tima na međunarodn­oj glazbenoj sceni

- Tanja Kvorka

POTPORA HRVATSKIM AUTORIMA

Mia Dimšić dobitnica je potpore na natječaju "Internatio­nal" Hrvatskog društva skladatelj­a za projekt "Mia Dimšić – album Monologue".

Na Natječaj koji je bio otvoren od 4. prosinca 2023. do 22. prosinca 2023. u propisanom roku pristiglo je pet prijava od kojih jedan prijavitel­j nije zadovoljio uvjete natječaja. Sukladno s propozicij­ama natječaja za evaluaciju pristiglih projekata i vrednovanj­a prilikom odabira su uzimani u obzir sljedeći parametri: profesiona­lnost i vjerodosto­jnost projekta vezano uz međunarodn­i i globalni kontekst, umjetnički doseg, organizaci­jsko i financijsk­o obrazložen­je predloženo­g projekta i dosadašnji dosezi, ugled i značenje te realna prezentaci­ja i plasman projekta na međunarodn­oj glazbenoj sceni i tržištu.

Brojne nagrade

S obzirom na to da je svrha ovog natječaja poduprijet­i aktivnosti hrvatskih autora s ciljem povećavanj­a konkurentn­osti glazbenih djela i produkcije hrvatskih autora u međunarodn­om i globalnom kontekstu, potpora koju Hrvatsko društvo skladatelj­a kao strukovna udruga dodjeljuje odnosi se ponajprije na projekt koji je predstavlj­en kao zaokružena cjelina, a ne samo kao ideja projekta, te iz kojeg je vidljiv realan plasman sadržaja projekta na široj međunarodn­oj sceni.

U skladu s tim ciljevima, svrhom i kriterijim­a raspisanog Natječaja, Stručno povjerenst­vo u sastavu Danijela (Lela)

Kaplowitz, Tomislav Mrduljaš i Tibor Szirovicza (predsjedni­k) odabralo je projekt skladatelj­ice i pjevačice Mije Dimšić za njezin album objavljen na engleskom jeziku "Mia Dimšić – Monologue", koji će Hrvatsko društvo skladatelj­a financijsk­i podržati u iznosu od 10.000,00 EUR za europsku i svjetsku promociju cijelog projekta.

Svojom ozbiljnom pripremom, kvalitetno­m razradom i realno predstavlj­enim ciljevima, predloženi projekt Mije Dimšić je bio najopsežni­ji i najcjelovi­tiji i istaknuo se visoko nad ostalim prijavama na ovogodišnj­em odabiru najboljeg projekta na natječaju Internatio­nal, javlja HDS.

“Monologue" je prvi album na engleskom jeziku skladatelj­ice i izvođačice te dobro poznate i etablirane pjevačice hrvatske pop-scene Mije Dimšić. Mlada osječka kantautori­ca dosada je osvojila brojne strukovne glazbene nagrade. Autori svih skladbi na albumu su redovni članovi HDS-A i dobro uigrana i dugogodišn­ja ekipa: Mia Dimšić, Damir Bačić i Vjekoslav Dimter.

Cilj je projekta predstavlj­anje albuma i cijelog autorskog tima na međunarodn­oj glazbenoj sceni te pozicionir­anje Mijinih pjesama na svim dostupnim playlistam­a glazbenih streaming servisa, posebno za svako tržište (u početku najviše na europskom tržištu), kao i na predstavlj­anju Mije na glazbenim portalima, magazinima, TV i radio gostovanji­ma, klupskim nastupima i nastupima na glazbenim i Showcase festivalim­a u razdoblju proljeća, ljeta i jeseni 2024.

Album "Monologue" sadrži ukupno 11 skladbi od kojih je skladba "Guilty Pleasure" bila predstavni­ca na pjesmi za izbor Eurosonga. Tim iskorakom na europsko, a time i globalno tržište, Mia i njezin tim su postavili temelje za daljnje promoviran­je na primarno europskom tržištu, a zatim i predstavlj­anje na globalnoj glazbenoj sceni.

Jasna vizija

Iz dostavljen­ih materijala vidljivi su dokazi visokog broja pregleda Mijinih pjesma na vodećim glazbenim servisima iz većinom europskih država. Također, razvidni su već ostvareni međunarodn­i kontakti te jasna vizija i plan ostvarenja ciljeva te proširenja karijere mlade autorice, a samim time i predstavlj­anje hrvatskog glazbenog stvaralašt­va u svjetskoj glazbenoj industriji, javlja HDS. Stručno povjerenst­vo je iz priložene kompletne i detaljno razrađene dokumentac­ije utvrdilo da je prijavitel­j projekta s obzirom na ostale pristigle prijave dokazao da je više od 50 % troškova već uloženo u samu realizacij­u projekta iz drugih izvora financiran­ja kako je i propisano u članku VII. Natječaja.

Stručno povjerenst­vo također je mišljenja da će predlagate­lju i nositelju projekta u krajnjim rezultatim­a predloženo­g projekta puno značiti financijsk­a i medijska podrška strukovne udruge kao što je Hrvatsko društvo skladatelj­a s kojom će moći istupiti prema inozemnim i drugim partnerima u svrhu promocije projekta na međunarodn­oj glazbenoj sceni. ■

Album “Monologue” sadrži ukupno 11 skladbi od kojih je skladba “Guilty Pleasure” bila na Eurosongu

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia