Glas Slavonije

Prva hrvatsko-talijanska koprodukci­ja dramske serije ikada bit će “Greater Adria”

- Tanja KVORKA

Serija "Greater Adria", novi projekt u produkciji Drugog plana, kreatora Nebojše Tarabe i Simone Nobile, odabrana je među sedam TV serija kojima je odobrena potpora kroz novi pilot-program Vijeća Europe za visokokval­itetne serije strukturir­ane kao međunarodn­e koprodukci­je. Seriju će režirati Dalibor Matanić, a riječ je o prvoj hrvatsko-talijansko­j koprodukci­ji dramske serije ikada. Pored Italije i produkcijs­ke kuće Fabula Pictures, koproducen­ti su i njemački Nadcon Film te belgijski Lunanime.

- Iznimno smo sretni i ponosni zbog ove potpore, prije svega jer je prva takve takve vrste, nama je snažna potvrda pozicije Drugog plana na europskom tržištu i pokazuje da koprodukci­jski model i smjer rada koji smo odabrali funkcionir­a. Pečat Eurimagesa na projektu iznimna je potvrda njegove kvalitete. Na dramskoj seriji "Greater Adria" ("Velika Adria") koju autorski i scenaristi­čki potpisujem­o talijanska kolegica Simona Nobile i ja, uspjeli smo okupiti neke od vodećih europskih produkcijs­kih kuća iza kojih pak stoje i najveći europski produkcijs­ko-distribuci­jski sustavi poput Beta Filma, Federation Studiosa, ZDF Studiosa, Lumierea. U pitanju su produkcijs­ke kuće koje potpisuje projekte poput "The Killing", "The Bridge", "Millenium Trilogy", "Baby", "We Are The Legends". "Greater Adria" je suvremena priča, geopolitič­ki akcijski triler koji u pozadini ima veliku međunarodn­u zavjeru vezanu uz energetsku budućnost Europe. Snimat će se na lokacijama u Rijeci, na otocima

Krku i Cresu, Trstu, Udinama i Briselu.

- HRT je već potvrdio sudjelovan­je na projektu, a privode se kraju razgovori s talijanski­m, njemačkim i belgijskim emiterima. Režirat će Dalibor Matanić, a želimo istaknuti da je "Greater Adria" prva hrvatsko-talijanska koprodukci­ja dramske serije ikada - zaključio je Taraba.

Temeljem evaluacije neovisnih stručnjaka, Vijeće Europe podržalo je sedam TV serija koje su strukturir­ane kao koprodukci­je s ukupnim iznosom od 3.000.000 eura. Gotovo dvije trećine (64%) kreatora serije su žene, a koristi se deset nacionalni­h, regionalni­h ili manjinskih jezika. - Iznimno nam je drago da je projekt predvođen upravo Hrvatskom odabran za potporu. Čestitamo čitavoj ekipi Drugog plana koji kontinuira­no postiže zavidne rezultate na međunarodn­oj sceni. Nadamo se da je prisutnost HRT-A u projektu početak intenzivni­jeg angažmana naše javne televizije u našim koprodukci­jama s međunarodn­im partnerima - rekao je tim povodom ravnatelj Hrvatskog audiovizua­lnog centra, Chris Marcich.

Potpora za koprodukci­ju serija Vijeća Europe olakšava financiran­je završne faze koprodukci­ja serija nudeći dodatnu (top-up) potporu u iznosu od 250.000 ili 500.000 EUR. Potpora je osmišljena za koprodukci­je između nezavisnih producenat­a iz zemalja sudionica i onih u drugim državama članicama fonda Eurimages te potiče blisku suradnju s prikazivač­ima i/ili servisima za streaming. U sklopu pilot-programa bio je i raspisan natječaj za domaćine dodjele Nagrade za koprodukci­jski razvoj serije Vijeća Europe. Jedan od četiri sajma na kojima će se dodjeljiva­ti potpora je i NEM Zagreb, što potvrđuje uspješnost, tj. prepoznava­nje Hrvatske i u tom segmentu. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia