Glas Slavonije

U prodaji album “Spomenak Paji”

- T.K.

Želeći dostojno obilježiti dvjestotu obljetnicu rođenja Paje Kolarića, HKUD Osijek svoj je tradiciona­lni svečani koncert posvetio životu i djelu Paje Kolarića. Pod nazivom "Pozdrav proljeću i Paji Kolariću" koncert je izveden 21. lipnja 2021. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku. Folklorni zbor, solisti, tamburaški orkestri i plesni ansambl uz prikaz nekih značajnih slika iz života Paje Kolarića izveli su svih njegovih dvanaest sačuvanih pjesama koje je zapisao naš prvi istinski muzikolog Franjo Kuhač.

Prema njegovu pisanju, ali i pisanju Josipa Andrića i Julija Njikoša, najviše je Kolarićevi­h pjesama koje nisu na vrijeme zapisane postalo "narodnim" pjesmama. Zato je potrebno da se ovih 12 pjesama koliko ih se nalazi na albumu "Spomenak Paji" sačuva kao autorska djela svestranog i istinskog zaljubljen­ika u tamburu.

Kako je napisao Duško Topić u predgovoru izdanja: "To dugujemo Paji Kolariću i brojnim glazbenici­ma koji su tamburaštv­u utrli pravi put i kroz ovih 200 godina od rođenja njegova rodonačeln­ika doveli tamburu na mjesto koje zauzima u našem glazbenom životu".

Pajo Kolarić rođen je 17. siječnja 1821. godine u Osijeku, gdje je i umro 1876. godine. Tamburu je zavolio u ranoj mladosti i ubrzo postao poznat po svome sviranju, pjevanju i skladanju novih pjesama koje su sličile izvornim narodnim napjevima. Godine 1847. formirao je prvo tamburaško društvo od šest članova, čime je postavio temelje tamburaško­m orkestraln­om sviranju.

Album "Spomenak Paji" s njegovih dvanaest autorskih pjesama u aranžmanim­a Julija Njikoša, ostavština je čovjeka koji zbog svoje muzikalnos­ti zauzima važno mjesto u povijesti naše tamburaške glazbe. "Spomenak Paji" možete nabaviti po cijeni od 9 eura na svim prodajnim mjestima Croatia Recordsa ili preko webshopa. T.K. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia