Glas Slavonije

Proljetna berba dosta slaba

U posljednji­h deset godina Osijek je u proljeće najčešće imao slabiji učinak nego u jesen

- Dalibor Keler

Otkako su Mađari postali vlasnici kluba, Bijelo-plavi su samo jednom imali bolji učinak u proljeće negoli u jesen. U sezoni 2020./21.

Nogometaši Osijeka pobjedom su počeli drugi dio sezone. Osječani su imali najslabiju jesen otkako su Mađari preuzeli klub, u kojoj su prvi put u tih osam godina osvojili manje od 30 bodova (27, nap. a.).

Jeseni bile - bolje

Može li proljeće donijeti bolje vijesti za navijače Bijelo-plavih? Ako pogledamo učinak u posljednji­h deset godina, odgovor se neće svidjeti nikome. Naime, u tom razdoblju Osijek je samo triput osvojio više bodova u drugom dijelu sezone u odnosu prema prvom. No slabašan učinak prošle jeseni treneru Zoranu Zekiću i njegovoj momčadi ipak ostavlja prostor za proljetni napredak. Zapravo, ako žele ugroziti momčadi koje su u ovom trenutku bolje plasirane od njih, Osječani će morati učiniti nešto posebno ovog proljeća. Trenutačno za trećeplasi­ranim Dinamom zaostaju sedam bodova, ali Zagrepčani imaju i utakmicu manje, a vodeći je tandem, Rijeka i Hajduk, pobjegao za 11 bodova. Naoko nije to zaostatak koji je neuhvatlji­v, ali Osijeku će trebati duža pobjedničk­a serija da se primakne vrhu tablice. Upravo je zato zanimljivo malo utonuti u povijest i pogledati kako je to Osijek u posljednji­h deset godina igrao u proljetnom dijelu prvenstva. Brojke nisu baš obećavajuć­e jer Bijelo-plavi su samo triput u tom razdoblju imali bolji učinak u nastavku prvenstva. Zanimljivo, prva dva slučaja datiraju iz sezona kada se Osijek grčevito borio za prvoligašk­i status. U sezoni 2013./14. tijekom jeseni je osvojio samo 11 bodova, pa je u nastavku sezone morao spašavati živu glavu, što mu je i uspjelo, jer je u tom dijelu prvenstva uzeo dvostruko više bodova (22). Bila je to ona sezona u kojoj je Josip Barišić pogotkom za izjednačen­je protiv Hrvatskog dragovoljc­a u posljednje­m kolu Osijeku spasio prvoligašk­i status. Slična je bila i sljedeća sezona. U njoj je u jesen osvojeno 15, a u proljeće 21 bod i opet se Osijek od ispadanja spasio u posljednje­m kolu. Sljedećih pet sezona Bijelo-plavi su redovito bolje igrali u prvom dijelu sezone. U prve tri godine na klupi je sjedio današnji trener Zoran Zekić, a njegovo najbolje proljetno ostvarenje bilo je u sezoni 2016./17., kada je u 16 proljetnih kola osvojeno 28 bodova. Isti je učinak bio i sezonu poslije, kada je tijekom proljetnog dijela sezone Zekića na klupi zamijenio Dino Skender. U prvenstvu 2019./20. s Ivicom Kuleševiće­m na klupi u nastavku sezone osvojen je bod više (29). Osijek je u koronagodi­ni izgubio posljednja dva susreta, a time i mogućnost plasmana u kvalifikac­ije za Ligu prvaka. I onda je došla prava revolucija. U kasno ljeto 2020. na klupu Bijelo-plavih stigao je Nenad Bjelica i potukao sve rekorde kada su u pitanju Osijekova proljeća. Prvi put nakon pet godina Osijek je više bodova uzeo u drugom dijelu sezone. U 20 kola osvojio ih je čak 44, što je rekordan učinak u HNL-U za osječku momčad, koji neće biti lako dostići, pa i zbog činjenice što se igrao tako velik broj utakmica u nastavku sezone, što će se teško ponoviti.

Brojke ne nude optimizam

No već druga Bjeličina sezona na klupi vratila je Osječane u rutinu. Uzeli su 29 bodova, što je opet drugo najbolje ostvarenje u tih deset godina koje smo uzeli kao uzorak. I tu stižemo do prošle sezone, čije je proljeće bilo - uh. Osijek je osvojio samo 20 bodova, čime je izjednačio drugi najlošiji učinak u eri Mađara kao vlasnika. Lošije je bilo samo u proljeće 2016., a jednako slab učinak (20 bodova, nap. a.) Bijelo-plavi su imali u sezoni 2017./18. Dakle, brojke i bliža povijest baš neće navijačima dati razloga za pretjerani optimizam, ali to je ipak samo statistika.

Opet, Osijek je trenutačno u tranzicijs­koj fazi, pa se ni ovog proljeća ne očekuje nekakav poseban vatromet kada je bodovni učinak u pitanju. Jest, krenulo se s pobjedom u nastavak sezone, a na raspolagan­ju je još 48 bodova, pa će biti zanimljivo vidjeti može li Zekić u drugom mandatu na klupi nadmašiti proljetne brojke koje je s Osijekom imao u prvom navratu. Rekord mu je 28 proljetnih bodova... ■

ZEKIĆ JE U PRVOM MANDATU BIO USPJEŠNIJI U JESEN

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia