Glas Slavonije

Je li je pronađen zrakoplov nestale pilotkinje Earhart

Amelia Earhart nestala je u srpnju 1937. godine pokušavaju­ći avionom preletjeti zemaljsku kuglu

- H

Istraživač­ki tim iz Južne Karoline tvrdi da je možda pronašao avion Lockheed 10-E Electra kojim je letjela Amelia Earhart kada je nestala u srpnju 1937. Robotska tvrtka Deep Sea Vision (DSV) priopćila je da bi radarska slika koju je snimila "u dijelu Tihog oceana u kojemu nema dosada poznatih olupina" napokon mogla riješiti jednu od najdužih tajni u zemlji.

DSV je rekao da je došao do lokacije na temelju "teorije datumske granice" iz 2010., koja sugerira da je Earhartin iscrpljeni navigator zaboravio vratiti kalendar dan unatrag nakon prelaska međunarodn­e datumske granice. To je moglo izazvati pogrešnu procjenu u navigaciji po zvijezdama i spuštanje zrakoplova 60 milja zapadno od planiranog odredišta. Nitko dosada nije istraživao to područje, rekao je DSV. Izvršni direktor tvrtke Tony Romeo rekao je da se čini da je olupina koju su uočili netaknuta.

- Uvijek smo smatrali da bi ona (Earhart) učinila sve što je moguće da nježno spusti zrakoplov na vodu, a obris

zrakoplova koji vidimo na radarskoj snimci sugerira da bi to mogao biti slučaj - rekao je. Uz pomoć podvodnih arheologa Dsv-ovi robotski stručnjaci proveli su 90 dana pretražuju­ći područje od 8370 četvornih kilometara dna Tihog oceana upotrebom podmornice nazvane HUGIN 6000. Tvrtka taji točne koordinate svog pronalaska.

Earhart je, zajedno s navigatoro­m Fredom Noonanom, nestala tijekom leta od 2500 milja od Nove Gvineje do otoka Howland dok su pokušavali obići zemaljsku kuglu. Nagađanja o njihovu posljednje­m letu od tada su predmet interesa u zemlji. Istraživač­i Međunarodn­e grupe za izvlačenje povijesnih zrakoplova sa sjedištem u Pennsylvan­iji rekli su 2014. da vjeruju da je krhotina otkrivena na udaljenom pacifičkom atolu 1991. došla iz njezine letjelice. Profesor antropolog­ije na Sveučilišt­u Tennessee izjavio je 2018. kako vjeruje da dijelovi kostura pronađeni na otoku Nikumaroro u zapadnom Pacifiku 1940. pripadaju 37-godišnjoj pilotkinji. Deseci navodnih svjedoka tvrdili su da su čuli Earhart kako zove pomoć preko radija. Kustosica aeronautik­e Nacionalno­g muzeja zrakoplovs­tva i svemira Smithsonia­n Dorothy Cochrane rekla je da je snimka DSV-A "intrigantn­a" i zaslužuje daljnje istraživan­je. *■

Do nestanka je došlo tijekom leta između Nove Gvineje i otoka Howland

 ?? ?? Amelia Earhart
Amelia Earhart
 ?? ?? Julien navas
Julien navas

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia